Rechtse Italiaanse partijen winnen belangrijke regionale verkiezingen: Giorgia Meloni kan greep op bondgenoten in de regering vergroten

De rechtse partijen in Italië hebben een belangrijke overwinning behaald tijdens de verkiezingen in twee van de dichtstbevolkte regio’s van Italië, Lazio en Lombardije. Daardoor wordt het leiderschap van premier Giorgia Meloni en de teloorgang van de linkse oppositie bevestigd.

Waarom is dit belangrijk?

De overwinning van de rechtse coalitie vernietigt de strategie van links en brengt hen een verpletterende nederlaag toe, vooral in Lazio, waar Rome ligt. Het succes van de Italiaanse nationaal-conservatieve partij Fratelli d'Italia versterkt ook de macht van Giorgia Meloni tegenover haar coalitiepartners, Lega en Forza Italia.

In het nieuws: De partij “Fratelli d’Italia” van Meloni heeft in Lombardije, in het noorden van het land, ongeveer een kwart van de stemmen behaald.

  • De rechtse partij versloeg daarmee de coalitiepartners in de regering. Lega haalde 16 procent van de stemmen binnen en Forza Italia 8 procent.
  • Nog een overwinning: gesteund door de rechtse coalitie werd de huidige gouverneur van Lombardije, Attilio Fontana van Lega, gemakkelijk herkozen met meer dan 50 procent van de stemmen.
  • Lombardije is de grootste en rijkste regio van Italië. Het is ook het historische bolwerk van de rechtse partijen. De overwinning in die regio is dan ook geen verrassing.

Verpletterende nederlaag

Opvallend: De rechtse partijen hebben ook de verkiezingsstrijd in Lazio gewonnen. De linkse partijen hebben een verpletterende nederlaag geleden.

  • 34 procent van de stemmen ging uit naar Fratelli d’Italia. De rechtse partners, Lega en Forza Italia, wonnen respectievelijk 6 en 5 procent.
  • Francesco Rocca, de rechtse kandidaat voor het gouverneurschap en bondgenoot van Meloni, kon het beste resultaat voorleggen: net iets minder dan 50 procent van de stemmen.
  • Het zijn echter de linkse partijen die de regio de afgelopen tien jaar hebben bestuurd.
  • “Deze uitslag consolideert de kracht van centrumrechts en versterkt het werk van de regering”, aldus Meloni op Twitter.

Conclusie: Het is ook een overwinning voor de premier op haar rechtse partners, met name Lega-leider en vicepremier Matteo Salvini, en Forza Italia-leider Silvio Berlusconi.

(ns/fjc)

Meer