De economische groei in de eurozone eindigt het laatste kwartaal van 2023 op nul. De ECB doet… niets

Samengevat. De economie van de eurozone stagneerde in het laatste kwartaal van 2023 met een groei van 0%. Dit vormt een schril contrast met de sterke groei in de Verenigde Staten en benadrukt de uitdagingen binnen de eurozone, waaronder landen als Duitsland (-0,3%) en Frankrijk (0%) die zwakke groeicijfers laten zien. Factoren zoals de oorlog in Oekraïne en de zwakke prestaties van Duitsland spelen een rol. Ook de prognoses voor het begin van 2024 zijn niet positief, met voorspellingen van verdere economische krimp. De Europese Centrale Bank (ECB) reageert niet op deze ontwikkelingen.

Waarom is dit belangrijk?

De stagnatie van de eurozone heeft directe gevolgen voor de economische stabiliteit en groeivooruitzichten van de regio, wat invloed heeft op de levensstandaard en koopkracht van burgers. De kritiek op de ECB weerspiegelt groeiende zorgen over het economisch beleid en de effectiviteit van centrale banken in het aanpakken van economische uitdagingen.

In het nieuws. De eurozone toont geen groei in het laatste kwartaal, terwijl de VS een rapport met een groei van 3,3% kon voorleggen.

  • Duitsland en Frankrijk laten respectievelijk krimp en stagnatie zien, terwijl Spanje (+0,6%) positieve groei toont. Ook ons land sloot het laatste kwartaal af met een economische groei van +0,4%.
  • De jaarlijkse groei van de eurozone komt uit op amper 0,5%, grotendeels beïnvloed door externe factoren zoals de oorlog in Oekraïne.

ECB kijkt naar de FE

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer