De Duitstalige Gemeenschap heeft al een nieuwe regering

In de Duitstalige Gemeenschap gaat het vormen van een nieuwe regering vaak bijzonder snel. En ook nu weer. Minister-president Oliver Paasch wist er gauw een coalitie te smeden.

In het nieuws: De regionalistische partij ProDG van Paasch maakt een regering met de christendemocraten van CSP en de liberalen van PFF.

  • ProDG won in de Duitstalige Gemeenschap de verkiezingen. Met 5,8 procentpunt erbij en een score van 29,1 procent was Paasch aan zet.
  • De socialisten van de SP verloren stemmen, en werden met 13,7 procent de vierde partij. Paasch kiest ervoor om voor het eerst sinds 1990 geen regering te vormen met de SP, maar ruilt die partij in voor de CSP.
  • De CSP verloor stemmen, maar werd wel de tweede grootste partij met 19,8 procent. De liberale PFF haalde 12 procent van de stemmen binnen. Met 16 op 25 zetels halen de drie partijen een ruime meerderheid. Het had zelfs zonder de liberalen gekund, maar die worden door Paasch dus aan boord gehouden.
  • Voor Oliver Paasch wordt het de derde regering als minister-president van de Duitstalige Gemeenschap. Hij volgde in 2014 de socialist Karl-Heinz Lambertz op.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.