De Beers verkoopt nu ook kunstmatige diamanten in de winkel

Juwelen met kunstmatige diamanten van Lightbox, een merk van De Beers, worden voortaan verkocht in een dertigtal Amerikaanse winkels van Reeds Jewelers en enkele vestigingen van de warenhuisketen Bloomingdale. Gedurende ruim een jaar waren de juwelen uitsluitend online te koop, op uitzondering van een incidentele popup-promotie. Lightbox wil nu achterhalen of er ook in een traditionele winkelomgeving een vraag bestaat naar artificiële diamanten.

Lightbox verkoopt zijn diamanten aan 200 dollar per kwart karaat. ‘Bij de verkoop zal een duidelijke scheiding worden gemaakt met natuurlijke diamanten,’ aldus Steve Coe, chief executive van Lightbox Jewelry.

Het experiment zou in eerste instantie over een zestal maanden lopen. Indien daarbij een positieve reactie van het publiek blijkt, wil Coe de distributie vervolgens snel uitbreiden.

Laboratoria

De Zuid-Afrikaanse groep De Beers verraste de wereld in mei vorig jaar met de aankondiging dat gestart zou worden met de productie en verkoop van artificiële diamanten. Bedoeling was nieuwe markten aan te boren en tegelijkertijd de prijs van de laboratorium-diamanten drastisch te verlagen.

Daardoor zouden de kunstmatige diamanten duidelijk in een andere categorie moeten terecht komen dan hun natuurlijke tegenhangers. Dat onderscheid moet ervoor zorgen dat artificiële diamanten geen bedreiging zouden kunnen vormen voor de bestaande industrie.

Lightbox werd in september vorig jaar gelanceerd. Coe benadrukte dat het bedrijf door de popup-promoties heeft geleerd dat er voor het product bij de consumenten een sterke interesse bestaat.

Fabriek

De diamanten van Lightbox worden vervaardigd in de Element Six Laboratoria van De Beers in Londen, waar vroeger diamanten voor industriële toepassingen werden geproduceerd.

De Beers investeert tevens 94 miljoen dollar in de bouw van een nieuwe ​​fabriek in Gresham in de Amerikaanse staat Oregon. De site zal naar verwachting ongeveer 200.000 gepolijste karaat per jaar kunnen produceren. De fabriek zou volgend jaar operationeel moeten worden.

De nieuwe fabriek zal de productie van De Beers gevoelig opdrijven. Dit jaar zou de groep immers een productiecapaciteit van 20.000 karaat realiseren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20