Synthetische diamant doet traditionele industrie bibberen

De wereldwijde verkoop van synthetische diamanten kent een sterke groei. Het voorbije jaar werd een productieniveau van 2,5 miljoen karaat geregistreerd, tegenover een volume van 350.000 karaat vier jaar voordien. Voor dit jaar wordt een productieniveau van mogelijk 4,5 miljoen karaat in het vooruitzicht gesteld. Daarmee zou de sector tussen 2 procent en 3 procent van de wereldwijde diamantproductie voor zijn rekening nemen.

Verkopers van natuurlijke diamanten vrezen dat deze laboratorium-productie uiteindelijk hun omzet sterk zal ondermijnen. Zij proberen dan ook allerlei strategieën om onder meer de millennials voor het natuurlijke product te interesseren.

Productie op industriële schaal

“De verkoop van synthetische diamanten zit weliswaar nog slechts pas in zijn beginfase, maar toch beseffen de aanbieders van het natuurlijke product het gevaar,” benadrukt Dominique Chapuis, redacteur van de Franse krant Les Echos. “Er wordt daarbij vooral gewezen naar laboratoria in China, Singapore en India, die op het punt zouden staan een productie met industriële hoeveelheden op te starten.”

Dat heeft organisaties zoals de Diamond Producers Association (DPA) en andere vertegenwoordigers van de sector aangezet om met een promotie-campagne voor het natuurlijke product van start te gaan.

“Sinds begin dit jaar kan een duidelijke versnelling van de vraag ervaren,” getuigt Stéphane Wulwik, oprichter van Innocent Stone, verkoper van gecertificeerde synthetische diamanten. Verkopers van de artificiële stenen richten zich vaak op de jongere generaties klanten, die zich immers bijzonder gevoelig tonen voor ethische boodschappen.

De ontginning van de natuurlijke stenen moet immers met een aantal imago-problemen afrekenen. De sector weegt niet allen op het leefmilieu, maar blijkt ook vaak misbruikt te worden om de verderzetting van een aantal bloedige conflicten te financieren. In de film ‘Blood Diamond’ werd dat probleem recent nog benadrukt.

Uniek en zeldzaam

“De synthetische productie is de diamant van de toekomst,” benadrukt Wulwik. “De luxeconsument van de toekomst verschilt grondig van zijn voorgangers. Er wordt absolute transparantie geëist.”

De Diamond Producers Association is echter een andere mening toegedaan. Thomas Morel, Europees directeur van de organisatie, benadrukt dat elke natuurlijke diamant onder uitdagende omstandigheden in de diepe ondergrond van de aarde moet worden gewonnen. Dat maakt de natuurlijke diamant, die minstens 900 miljoen jaar oud is, volgens Morel zeldzaam en uniek, waardoor een grote waarde kan worden gecreëerd.

Dat is volgens Morel veel minder het geval met de synthetische diamant, die op enkele weken tijd in een laboratorium kan worden gecreëerd.

Chemisch zijn natuurlijke en artificiële diamanten compleet identiek. Met het blote oog is het ook onmogelijk een onderscheid tussen beide soorten te maken. Bovendien zijn synthetische diamanten tussen 30 procent en 50 procent goedkoper dan de natuurlijke originelen. Die prijs zou bovendien nog kunnen dalen.

De synthetische stenen kunnen volgens Morel ook niet als valse diamanten worden beschouwd, maar toch benadrukt hij dat het authentieke karakter van het natuurlijke product ontbreekt. Die authenticiteit kan er volgens Morel voor zorgen dat er bij het publiek altijd een grote interesse voor natuurlijke diamanten zal blijven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20