De bankencrisis legt Bitcoin geen windeieren

Terwijl de koersen van de bankaandelen sinds vorige week fors zijn gezakt, zijn die van de cryptomunten de hoogte ingeschoten. De digitale munten worden dan ook gezien als een veilige haven in tijden van financiële onrust. En de recente redding van Credit Suisse door UBS heeft niet alle branden geblust.

In het nieuws: Bitcoin heeft de kaap van 28.000 dollar overschreden.

  • Daarmee is de waarde van de grootste cryptomunt op de markt gestegen tot het hoogste niveau van de afgelopen negen maanden.
  • De koers van Bitcoin is sinds de start van dit jaar al met 50 procent gestegen. De digitale munt overtroeft daarmee aandelenindexen en de grondstoffen.

De context: Cryptomunten presteren goed in tijden van financiële onzekerheid.

  • Door de bankencrisis willen beleggers hun portefeuilles diversifiëren. Door het omvallen van enkele banken in de VS en de onzekere situatie bij Credit Suisse heeft Bitcoin een vergeten rol op zich genomen, namelijk die van veilige haven.
  • Bovendien zet de bankencrisis de Fed onder druk om de rente minder fors op te trekken. Beleggers verwachten dat de Amerikaanse centrale bank de rente met 25 basispunten zal optrekken. Ze gingen eerder uit van een verhoging met 50 basispunten. Een minder verstrakkend geldbeleid is goed nieuws voor de cryptomunten.

En nu? De bankencrisis is zeker niet voorbij met de overname van Credit Suisse door UBS.

  • UBS heeft Credit Suisse gekocht voor 3 miljard Zwitserse frank. De belangrijkste les van die overname – die er kwam onder druk onder van de overheid en de centrale bank van Zwitserland – is dat de depositohouders worden beschermd en niet de aandeelhouders.
  • Uit die fusie zal een echte kolos ontstaan. Een ’too big too fail’ bank, zoals ze in bankjargon zeggen, verwijzend naar de crisis van 2008. Een crisis die ertoe leidde tot strengere liquiditeits- en solvabiliteitsregels voor de Europese banken. De bankencrisis is nog niet voorbij, maar jouw spaargeld loopt geen gevaar.
  • De crisis in de VS treft de regionale banken. Dat heeft ertoe geleid dat de middelgrote banken aan de toezichthouders hebben gevraagd om alle spaardeposito’s minstens twee jaar te beschermen. Normaal gezien worden de Amerikaanse deposito’s beschermd tot 250.000 dollar, maar die bescherming werd uitgebreid voor de klanten van de omgevallen banken Silicon Valley Bank en Signature Bank.

(ns/fjc)

Meer