Amerikaans spaargeld beschermd tot 250.000 dollar bij faillissement bank: welke bescherming geldt er in ons land?

Opluchting in de Verenigde Staten: de overheid garandeert dat de klanten van de noodlijdende financiële instelling Silicon Valley Bank al hun geld zullen terugkrijgen. Er was daar de voorbije dagen heel wat onzekerheid over omdat de deposito’s aan de overkant van de Atlantische Oceaan tot maximaal 250.000 dollar worden beschermd. Hoe zit het in ons land?

Waarom is dit belangrijk?

Er was eind vorige week door het kapseizen van Silicon Valley Bank en Silvergate heel wat paniek op de aandelen- en cryptomarkt.

In het nieuws: De voorbije dagen was het onzekerheid troef bij de klanten van Silicon Valley Bank, waaronder kleine en grote techbedrijven. Veel van hen waren bang dat ze een deel van hun geld dat bij de bank geparkeerd stond zouden verliezen.

  • In de Verenigde Staten worden de deposito’s beschermd tot 250.000 dollar per bank en per rekeninghouder.
  • Die verzekering geldt dus niet voor alles boven dat plafondbedrag. En daar knelde nu net het schoentje, want veel klanten van de Californische bank hebben veel meer geld op hun rekening staan.

Oplossing: De Amerikaanse overheid pakte daarom uit met de garantie dat de klanten van Silicon Valley Bank al hun geld toch zullen kunnen opvragen. Die regeling geldt ook voor Signature Bank, een andere bank die afgelopen weekend door de Amerikaanse toezichthouders werd gesloten.

  • Die uitzonderlijke maatregel komt er omdat de Amerikaanse overheid die twee banken voortaan beschouwt als instellingen die van belang zijn voor het financiële systeem in de VS.
  • Het nieuws bracht terug rust op de cryptomarkten, nadat zelfs enkele stablecoins afgelopen weekend terrein hadden verloren.
  • De Europese aandelenmarkten daarentegen kleuren bloedrood, met de bankaandelen voorop.

En in ons land?

Bescherming België: Ook in ons land wordt het spaargeld tot een bepaald niveau beschermd als een financiële instelling over de kop gaat.

  • Spaargeld wordt beschermd tot 100.000 euro per persoon en per financiële instelling. Indien er twee rekeninghouders zijn, wordt die bescherming dus uitgebreid tot 200.000 euro in totaal.
    • Opgelet: dochterondernemingen worden beschouwd als onderdeel van de overkoepelende bank. Indien je geld hebt staan bij Fintro, Hello Bank en BNP Paribas worden al die deposito’s samen maximaal tot 100.000 euro beschermd.
  • Die bescherming geldt ook voor zichtrekeningen, termijnrekeningen, kasbons en tak21-verzekeringen.

Het depositogarantiestelsel wordt in sommige gevallen uitgebreid tot 500.000 euro voor een periode van zes maanden.

  • Die extra bescherming geldt onder meer wanneer je net je woning (hoofdverblijfplaats) hebt verkocht.
  • Ook wanneer je geld hebt ontvangen uit een erfenis of uit een uitbetaling van een levensverzekering of een vergoeding voor ontslag of arbeidsongeschiktheid wordt het plafondbedrag tijdelijk opgetrokken.
  • Hetzelfde geldt wanneer je een vergoeding voor een misdrijf of gerechtelijke fouten hebt gekregen.

Effectenrekening: Het kapitaal op een effectenrekening wordt door het depositogarantiestelsel verzekerd tot 20.000 euro.

  • In principe krijg je sowieso je beleggingen in jouw handen wanneer een broker de boeken neerlegt, want die zijn immers jouw eigendom. Die vallen buiten de inboedel van de bank bij een faillissement. De bovenstaande bescherming is van toepassing wanneer je door onregelmatigheden of fraude een deel van je investeringen niet terugkrijgt.

Buitenlandse banken: In België zijn er ook heel wat buitenlandse banken actief. Indien je geld hebt staan bij zo’n bank, val je onder de bescherming die van toepassing is in het land waar de financiële instelling is gevestigd. Denk bijvoorbeeld aan Santander Consumer Bank (Spanje), NIBC Direct (Nederland), en Keytrade Bank (Frankrijk).

  • Hoe dan ook bepaalt de Europese wetgeving dat de deposito’s tot minstens 100.000 euro moeten worden beschermd.

(evb)

Meer