Crisis bij Silicon Valley Bank zette ook stablecoins onder druk: intussen is een herstelbeweging ingezet

De crisis bij Silicon Vally Bank (SVB) had de voorbije dagen ook een impact op de cryptomunten, die al klappen hadden gekregen door het faillissement van Silvergate. Dit weekend doken enkele stablecoins, waaronder USDC, zelfs onder pariteit met de dollar. Intussen hebben ze een herstelbeweging ingezet.

Waarom is dit belangrijk?

Een kapitaalverhoging van meer dan 2 miljard dollar door Silicon Valley Bank om de gevolgen van wegvloeiende deposito's op te vangen, zette de aandelenmarkt eind vorige week in rep en roer. Ook de cryptomarkt kreeg rake klappen.

In het nieuws: De koers USD Coin (USDC), één van de grootste stablecoins op de cryptomarkt, was zaterdag gezakt tot minder dan 0,9 dollar.

 • Circle, het bedrijf achter USDC, liet toen weten dat het 3,3 miljard dollar heeft staan bij de noodlijdende bank SVB, die intussen onder controle staat van het Amerikaanse depositogarantiestelsel Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC). Dat kapitaal is bedoeld om de waarde van USDC te waarborgen. Het bericht zette de stablecoin onder druk.
 • Tot vandaag was er heel wat onzekerheid over de deposito’s die bij SVB geparkeerd stonden. In de Verenigde Staten zijn die beschermd tot 250.000 dollar per rekeninghouder door het depositogarantiestelsel, maar heel wat klanten, waaronder Circle dus, hebben veel meer geld staan bij de Californische bank.
 • De plotse ineenstorting van USDC zorgde ook voor paniek bij andere stablecoins. DAI en FRAX zakten bijvoorbeeld ook tot minder dan 0,9 dollar. USDD tikte zaterdag even de grens van 0,92 dollar aan.
 • Bovendien hadden de handelsplatformen Binance en Coinbase de handel in USDC tijdelijk opgeschort. Binance verwees daarbij naar de marktomstandigheden. “Dat is een normale procedure in het kader van risicobeheer, terwijl wij de situatie in de gaten houden”, klonk het zaterdag via Twitter.

Overheidsgaranties

Herstelbeweging: Intussen is de koers van veel van de getroffen stablecoins opnieuw gestegen tot 1 dollar.

 • De Amerikaanse overheid heeft de klanten van Silicon Valley Bank gegarandeerd dat ze hun geld toch kunnen afhalen. Dat zorgt dus voor opluchting bij de vele klanten die meer dan 250.000 euro hebben staan bij de bank.
 • Voorts kondigde de Federal Reserve in een apart bericht aan dat het een speciaal steunmechanisme opzet. Banken die te maken krijgen met een dreigend gebrek aan cash kunnen daar kortlopende leningen krijgen. 
 • Ook Binance deed een duit in het zakje. Het cryptoplatform liet eerder vandaag weten dat het 1 miljard dollar aan Binance USD (BUSD) zal omzetten in Bitcoin, Ether, BNB coin en andere crypto’s om de markt te ondersteunen.
  • De koers van Bitcoin is de voorbije 24 uur met zo’n 10 procent gestegen tot iets meer 22.550 dollar.
  • Ether wordt verhandeld voor zo’n 1.610 dollar, wat bijna 10 procent meer is dan een uur geleden.
Meer