Amerikaanse overheid springt in bres om bankencrisis te vermijden

De Amerikaanse overheid heeft klanten van Silicon Valley Bank gegarandeerd dat ze hun geld toch kunnen afhalen. De bank kondigde eind vorige week aan een kapitaalverhoging te zullen doorvoeren, om grote verliezen op te vangen. Dit leidde tot een vertrouwenscrisis bij klanten, gevolgd door een bankrun en het faillissement van de bank.

Waarom is dit belangrijk?

SVB Bank was een van de twintig grootste banken van de Verenigde Staten. Op 31 december 2022 stond 209 miljard dollar aan activa, en 175,4 miljard dollar aan deposito's geparkeerd bij SVB. Vooral techbedrijven en startups uit Silicon Valley maakten gebruikt van de diensten van SVB Bank.

In het nieuws: De Amerikaanse overheid wil alle tegoeden van de bank vrijgeven. Dat kondigde het zondagavond aan.

  • De mededeling werd de wereld in gestuurd door Janet Yellen, de minister van Financiën, samen met Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (de centrale bank) en Martin Gruenberg, de voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation, het depositogarantiefonds.
  • Concreet zou de overheid doorgaans borg staan voor slechts 250.000 dollar. Veel van de klanten hadden veel meer geld op hun rekeningen staan, waardoor de overheid nu ook garandeert dat ze al hun geld kunnen afhalen.
  • In een apart bericht kondigt de Federal Reserve aan dat het een speciaal steunmechanisme opzet. Banken die te maken krijgen met een dreigend gebrek aan cash kunnen daar kortlopende leningen krijgen. Daarbij kunnen zij staatsobligaties of andere schuldpapieren als onderpand gebruiken.
  • “Dit zorgt ervoor dat het Amerikaanse bankensysteem zijn cruciale rol kan blijven uitvoeren om deposito’s te beschermen en toegang tot kredieten voor huishoudens en bedrijven kan blijven verschaffen, zodanig dat die een sterke en duurzame economische groei promoot”, zo staat te lezen in de mededeling van Yellen.

De gevolgen: Met de garantie wil Yellen een uitbreiding van de crisis indijken, en vermijden dat klanten ook bij andere banken hun geld weghalen.

  • Het laatste dat de Amerikaanse overheid nu wil, is dat bedrijven en burgers in een paniekreactie hun geld ook bij andere banken weghalen. Dit zou kunnen leiden tot een nieuwe grote bankencrisis, zoals die in 2008. Om hen gerust te stellen, garandeert de VS nu dat ze hun geld vanop SVB-rekeningen volledig kunnen afhalen.
  • De overheid had alvast aanwijzingen dat een kettingreactie was begonnen. Vrijdag donderde ook het aandeel van First Republic Bank bij het openen van de beurs 51 procent lager, aan het einde van de handelsdag noteerde het aandeel nog 15 procent lager. De bank klopte echter bij de Fed en JP Morgan & Chase aan voor extra financiering.
  • Zondagavond werd Signature Bank gesloten door de FDIC, nadat klanten massaal hun geld opnamen. Dit leidde tot een bijna-implosie van de bank, wat dan weer kon resulteren in een kettingreactie. Dat probeerde de FDIC te vermijden. Signature is de 21e grootste bank van de VS, met in totaal 110 miljard aan actua aan het eind van 2022, en is vooral populair bij cryptobedrijven. In de verklaring van Yellen staat te lezen dat ook klanten van Signature gebruik kunnen maken van de nieuwe maatregel, en al hun geld kunnen afhalen.
  • Met de maatregel stelt de Amerikaanse overheid wel een gevaarlijk precedent: mochten meerdere andere banken failliet gaan, zal ze bijna gedwongen worden om ook alle fondsen van deze klanten te garanderen. (ddw)
Meer