Belangrijke les voor Belgische banken na koersdaling Amerikaanse financiële instellingen: spaarders pikken lage spaarrentes niet langer

Een kapitaalverhoging door Silicon Valley Bank zorgde voor heel wat paniek bij de beleggers. Analisten merken op dat de winstmarges van de banken opnieuw onder druk komen te staan omdat spaarders een hogere vergoeding eisen. Ook in ons land liggen de lage spaarrentes onder vuur. De Nationale Bank van België (NBB) zei onlangs dat de banken die moeten optrekken om te vermijden dat de spaarders andere horizonten opzoeken.

Waarom is dit belangrijk?

Wall Street dook donderdagavond fors lager. Bezorgdheden over de financiële instellingen zette de beurzen onder druk. Welke richting de markten vandaag zullen uitgaan, zal in grote mate afhankelijk zijn van het Amerikaanse banenrapport.

In het nieuws: De S&P500 Financials Index, die de koersevolutie van de Amerikaanse banken uit de S&P500 volgt, dook gisteren 4,1 procent lager. Slecht nieuws over Silvergate Capital en Silicon Valley Bank deed beleggers naar de uitgang vluchten.

  • De cryptovriendelijke bank Silvergate Capital (Californië) kondigde gisteren aan dat ze al haar financiële activiteiten stopt en de terugbetaling van depositohouders in gang heeft gezet. Resultaat: de financiële instelling dook 42 procent lag
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20