De 5 jobprioriteiten van boekhouders: collega’s belangrijker dan hoog salaris

Boekhouders associëren we nog steeds vaak met asociale wezens die boven een rekenmachine hangen. Niets van dat cliché klopt vandaag nog, als we het onderzoek van staffing specialist Walters People mogen geloven. Tot vorig jaar was salaris hun grootste drijfveer om het werk aan te vatten, vandaag blijken collega’s op de eerste plaats te staan. Kevin Blockx, Senior Manager en specialist in het rekruteren van boekhouders en finance professionals, licht de boekhouders prioriteiten-top vijf toe.

1 Inspirerende collega’s en bedrijfscultuur

Bijna de helft (45 procent) van de boekhouders gaf aan dat goede collega’s en een inspirerende bedrijfscultuur met stip op 1 staan in het lijstje van wat ze het meest appreciëren bij hun huidige werkgever. Ook finance professionals missen dus, net zoals de meesten onder ons, het praatje aan het koffieapparaat. Een gebeuren dat intussen ver verleden tijd lijkt, en amper te vervangen is door Zoom of Teams meetings met zelf gemaakte koffie. 

2 Werkzekerheid

Voor ruim één op drie boekhouders speelt werkzekerheid een grote rol. Kevin: “Door de coronacrisis verloren heel wat mensen hun job het voorbije jaar, of werden ze – al dan niet langdurig – op tijdelijke werkloosheid gezet.” Toch hoeven boekhouders niet te vrezen voor hun job, want amper een derde van deze vacatures werd ingevuld. VDAB zette de functie boekhouder zelfs in de lijst van knelpuntberoepen.

3 Uitdagend werk

In 2020 dachten boekhouders hier amper aan, het kwam niet voor in hun top vijf. “Ook hier heeft het maandenlang thuiswerken een belangrijke invloed,” zegt Kevin. “Wanneer je dagelijks sociaal contact met collega’s wegvalt, en je misschien niet omringd bent door huisgenoten waar je een babbel mee kan doen, kan een werkdag al snel eentonig worden. Wanneer je job dan ook amper voldoening geeft, raak je snel gedemotiveerd. Het is dus belangrijk een job te hebben waar je je goed bij voelt en met de nodige uitdaging.”

4 Mooi salaris

Een mooi salarispakket blijkt duidelijk geen topprioriteit meer te zijn voor boekhouders. Voor maar 32 procent is salaris nog de belangrijkste motivator. Voor het eerst in jaren liggen de salarisverwachtingen laag: 34 procent van de boekhouders hoopte op een salarisverhoging in 2021. In 2020 was dat nog 76 procent. “Begrijpelijk, gezien de huidige economische situatie als gevolg van de coronapandemie. Werknemers beseffen maar al te goed dat het niet het ideale moment is om een loonsverhoging te vragen en zijn tevreden met de werkzekerheid die ze nog hebben.“

5 Open communicatie

De grote onzekerheid als gevolg van de coronacrisis, zorgt ervoor dat medewerkers het belangrijk vinden dat hun werkgever open en transparant communiceert. Zeker wanneer er veranderingen op til staan. “Het finance team weet uiteraard als geen ander hoe de organisatie er financieel voor staat. Gaat de financiële situatie van de organisatie erop achteruit, dan kan het personeel al snel ongerust worden. Boekhouders kunnen hier het verschil maken. Aan de hand van inzichten en conclusies uit de boekhoudkundige cijfers kunnen ze aanbevelingen doen aan het management. Zo kunnen ze er samen voor zorgen dat de medewerkers weten wat er speelt en wat de toekomstplannen zijn van de organisatie,” zegt Kevin.

(ddw)

Meer