Dating apps? Gewoon iemand aanspreken is ‘op het randje af griezelig’ geworden 

Online dating apps hebben hebben het moeilijker gemaakt om iemand gewoon aan te spreken zonder dat dit als ongepast wordt beschouwd. 

17% van de 18- tot 29-jarige Amerikanen vinden dat wanneer een man een vrouw uitvraagt om samen iets te gaan drinken, dit ‘altijd’ of ‘gewoonlijk’ als seksuele intimidatie moet worden beschouwd. Dat bleek vorig jaar uit een peiling van The Economist/YouGov. (Onder oudere leeftijdscategorieën zijn deze percentages veel lager.)

Het magazine The Atlantic gaat in zijn eindejaarseditie op zoek naar de redenen achter de verminderende interesse van jonge mensen in seks. De getuigenissen zijn frappant en geven een duidelijke wijziging aan in de manier waarop jongeren toenadering tot elkaar zoeken. Iemand aanspreken in een openbare aangelegenheid (café, sportclub,…) is voor velen geëvolueerd van normaal gedrag tot ‘borderline creepy’ [of ‘op het randje af griezelig’].

De meeste zoeken hun toevlucht dan maar tot dating apps als Tinder, Bumble, Match, OkCupid, etc. Maar die apps doen allemaal hetzelfde. Tenzij je er uitzonderlijk goed uitziet vergen deze apps vooral grote hoeveelheden van je tijd.

Online daten? De cijfers spreken voor zich:

  • Dat werd door Tinder zelf bevestigd met cijfers over het jaar 2014. Een gebruiker opent de app gemiddeld 11 keer per dag en spendeert er telkens 7,2 minuten (mannen) tot 8,5 minuten (vrouwen). Dat komt neer op zowat anderhalf uur per dag.
  • Daar krijg je weinig voor terug. Tinder registreert dagelijks 1,6 miljard ‘swipes’, wat leidt tot 26 miljoen ‘matches’. Dat is amper 0,016%.  [Tinder is een dating app die toelaat andere gebruikers te beoordelen op basis van hun profielfoto’s door naar links (geen interesse) of naar rechts (interesse) te “swipen” (vegen). Indien beide gebruikers een “match” hebben doordat ze elk naar rechts “geswipet” (geveegd) hebben, kunnen ze met elkaar chatten en desgewenst afspreken voor een fysieke ontmoeting.] De overweldigende meerderheid van matches leidt niet eens tot chatten (1 op 10) en nog veel minder tot een ontmoeting of meer.

Waarom zijn deze apps dan zo populair?

Omdat iemand offline aanspreken steeds minder een optie wordt. Volgens sommigen is het zelfs “incredibly awkward” [ongelofelijk onhandig] tot “boorish” [lomp of boertig].

Maar… deze apps presteren wel uitzonderlijk goed in wat economen ‘dunne markten’ noemen, of markten met een relatief laag aantal deelnemers.

  • Uit cijfers van The Economist blijkt dat ruim 70% van alle romantische ontmoetingen onder holebi’s online starten. Voor hetero’s is dat iets meer dan 20%. Het ruime verschil tussen beide percentages zou er op kunnen wijzen dat de seksuele recessie wel degelijk een hetero-fenomeen is.

  • Tenslotte blijkt dat mensen die er aantrekkelijk uitzien op apps het gros van de aandacht krijgen. In 2009 rapporteerde OKCupid (een app die gebruikers vraagt uitgebreide en gedetailleerde profielen op te maken om minder belang te geven aan het fysieke aspect van deelnemers) dat de mannen die door vrouwen meest aantrekkelijk werden gevonden tot 11 keer meer berichten kregen dan de mannen die minst aantrekkelijk werden gevonden. Ook omgekeerd geldt de regel: tweederde van alle berichten werd ontvangen door het derde deel vrouwen die meest aantrekkelijk werden gevonden.
  • Uit een recente studie van de universiteit van Michigan en het Santa Fe Institute blijkt dat online daters contacten nastreven met mensen die gemiddeld 25% aantrekkelijker worden gevonden dan zij zelf en dat dit zeker geen winnende strategie is.

Wat is de conclusie?

  1. Vele online daters spenderen grote hoeveelheden tijd om achter mensen aan te gaan die ze niet kunnen krijgen. Weinige van hun berichten worden beantwoord en nog minder leiden tot een persoonlijke ontmoeting.
  2. Een nog groter probleem is dat ontluikende romances niet langer tot de routine van het dagelijkse leven behoren en er -mede onder impuls van de #MeToo-beweging –  steeds minder ruimte/tolerantie is voor flirten.
  3. Gewoon het feit dat er online dating apps bestaan hebben het moeilijker gemaakt om iemand aan te spreken zonder dat dit als ongepast wordt beschouwd. 
Meer