Dan toch vertrouwensstemming voor noodregering-Wilmès, maar zonder steun van N-VA

Na een dag speculeren over een voortzetting van de regering-Wilmès in lopende zaken met volmachten of een regering die het vertrouwen krijgt van het parlement, is de kogel door de kerk. Sophie Wilmès (MR) zal het vertrouwen van het parlement vragen, en vermoedelijk ook krijgen, al zal dat zonder de stem van de N-VA zijn.

De discussie over het precieze statuut van een noodregering onder leiding van Wilmès brak maandag in alle hevigheid los. Vooral de vraag of er nood was aan een vertrouwensstemming bleek een strijdpunt.

In een poging om tot een compromis te komen, zaten de partijvoorzitters maandagavond samen met de koninklijke opdrachthouders Sabine Laruelle (MR) en Patrick Dewael (Open VLD) in de ambtswoning van de premier.

Dat compromis is er wel gekomen. Wilmès zal voor een periode van 6 maanden het vertrouwen van het parlement vragen om het nodige te doen in de strijd tegen het coronavirus. Een soort van strikt afgebakende vertrouwensstemming, dus.

Maar dat is niet naar de zin van N-VA. Die blijft op de piste dat er afgelopen weekend enkel een deal was over het toekennen van volmachten aan de huidige regering in lopende zaken. ‘Een vertrouwensstemming is niet nodig’, klinkt het daar. De partij is nog steeds niet te spreken over de manier waarop een paars-gele noodregering door een Franstalig onderonsje onderuit werd gehaald. Voorzitter Bart De Wever zakte zelfs niet meer af naar het overleg van maandagavond.

Het ziet er echter naar uit dat het verzet van N-VA niet zal volstaan om de vertrouwensstemming te torpederen. MR maakt zich sterk dat er een meerderheid in het parlement is, waarbij ook de twijfelende sp.a over de streep werd getrokken.

De regering-Wilmès zal dinsdagvoormiddag de eed afleggen op het paleis, waarna Wilmès om 14.00 uur het vertrouwen zal vragen aan de Kamer. De stemming zelf zal dan voor donderdag zijn. ‘Het vertrouwen geven zou onnodige consequenties hebben op lange termijn’, liet Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) maandagavond nog weten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20