Daimler-baas Ola Källenius: ‘Mercedes blijft in Formule 1’

De Duitse autogroep Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, zal ook in de toekomst in de Formule 1 actief blijven. Het bedrijf werkt wel aan plannen om de kosten van die activiteit te verminderen.

Tevens wil Mercedes oplossingen ontwikkelen om de ecologische impact van de autoraces te verminderen. Dat heeft Ola Källenius, topman van Daimler, gezegd.

Voor de Formule 1 betekent de boodschap van Källenius wellicht een grote opluchting. Twee weken geleden had de Japanse autobouwer Honda immers al aangekondigd zich eind volgend jaar uit de competitie te zullen terugtrekken. Honda is momenteel motorleverancier van de twee teams waarmee Red Bull in de Formule 1 uitkomt.

Wereldtitels

‘Mercedes heeft even weinig reden om uit de Formule 1 te stappen als Bayern München plannen zou hebben het voetbal de rug toe te keren,’ verduidelijkte Källenius.

Mercedes beleeft momenteel dan ook een bijzonder succesvolle periode in zijn activiteiten in de eliteklasse van de autosport. De Duitse constructeur won de voorbije zes seizoenen zowel het wereldkampioenschap van de piloten als de merken. Een zevende titel in beide reeksen in bovendien binnen handbereik. Piloten van Mercedes in de Formule 1 zijn Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

‘Formule 1 is het toppunt van de autosport en eist de hoogste vorm van prestaties,’ merkte Källenius op. ‘De technologie die Mercedes voor de Formule 1 heeft ontwikkeld, zal in de toekomst voor de andere modellen van de groep worden geïmplementeerd.’

Källenius bevestigde daarbij tevens dat ook dochteronderneming AMG, verantwoordelijk voor innovatieve prestatiegerichte technologieën, daarbij in de toekomst zijn rol zal behouden. Een voorbeeld van die doorstroming is het Project One, waarin AMG aan een wagen voor de commerciële productie met een hybride turbomotor, gebaseerd op de Formule 1, werkt.

Brandstoffen

Ola Källenius merkte verder op dat Mercedes aan een plan werkt om zijn activiteiten in de autosport emissieneutraal te maken. Daarbij wordt volgens de autobouwer gekeken naar onder meer het gebruik van synthetische brandstoffen.

Ook de kostenstructuur van de sportdivisie zal volgens de topman worden aangepakt. Gewag wordt gemaakt van een halvering van de kosten over een periode van drie jaar. Het concern zegt op het gebied van kostenreductie voor de Formule 1 nog een agressievere doelstelling te hanteren dan voor de rest van de productie.

Vorig jaar boekte het Mercedes F1 Team een winst van 19 miljoen dollar. Het team realiseerde 470 miljoen dollar inkomsten, vooral uit sponsoring en marketing. De advertentiewaarde van het team zou oplopen tot 5,4 miljard dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20