Cuba’s suikeroogst bereikte dit jaar net iets meer dan de helft van de vooropgestelde doelstelling van de regering in Havana. Het betekent een nieuwe klap voor de door crisis geteisterde economie van het eiland.
De oogst voor het seizoen 2021-22 bedroeg slechts 474.000 ton suiker, wat 52 procent is van de opgelegde doelstelling van de regering in Havana. Vorig jaar produceerde het eiland zo’n 800.000 ton suiker, wat toen al de slechtste oogst was sinds 1908.
Ernstige economische crisis
De tegenvallende suikeroogst is te wijten aan een gebrek aan meststoffen, pesticiden, brandstof en reserveonderdelen voor landbouwmachines, veroorzaakt door economische sancties tegen Cuba. “De oogst van dit jaar stond al onder druk door de heersende droogte, maar is verergerd door de intensivering van de economische blokkade van de Amerikaanse regering tegen het eiland”, aldus een rapport van de Cubaanse overheid. Volgens het rapport was slechts 37 procent van de benodigde pesticiden beschikbaar dit seizoen, als gevolg van de sancties.
Suiker is lange tijd de nationale trots geweest van Cuba en is cruciaal voor de productie van zijn iconische rum. Ook is het een belangrijke bron van buitenlandse valuta en werkgelegenheid in het arme agrarische binnenland van het eiland.
Het eiland wordt daarnaast geconfronteerd met een ernstige economische crisis. Door de stijgende kosten van granen en brandstof zijn er tekorten ontstaan op het eiland, waardoor burgers gedwongen worden om in de rij staan voor voedsel, medicijnen en andere basisgoederen.
De crisis leidde ertoe dat Rusland vorige maand 20.000 ton tarwe heeft gedoneerd aan het eiland. Een extreem voedseltekort lijkt voorlopig te zijn vermeden.
De Cubaanse staatskrant Granma merkte op dat ondanks de sterke daling, het staatssuikerbedrijf voldoende ruwe suiker heeft om de inwoners van het eiland tot eind 2022 van hun maandelijkse rantsoen te blijven voorzien.
Amerikaanse sancties
Onlangs maakte de Verenigde Staten bekend dat ze hun beleid ten aanzien van Cuba gaan herzien. Zo zullen Cubanen in de VS gemakkelijker geld naar hun familie kunnen sturen en wordt reizen naar het eiland versoepeld. Ook programma’s voor gezinshereniging zullen opnieuw worden gelanceerd. De versoepelingen hebben geen betrekking op de economische sancties, die blijven gelden.
Cuba hoopt een deel van de sancties te kunnen omzeilen door het gebruik van crypto. Sinds deze maand is het land begonnen met de uitrol van een eigen wettelijke infrastructuur, waardoor alle diensten die gebruik maken van crypto op het eiland legaal zijn. Het aantal enthousiastelingen groeit er al een tijd snel.
(lb)