Cuba hoopt via crypto Amerikaanse sancties te omzeilen. De centrale bank introduceert nieuw wettelijk kader voor digitale valuta

Cuba begint officieel de met uitrol van een eigen wettelijke infrastructuur voor crypto. De centrale bank van het land – Banco Central de Cuba – heeft dinsdag de regelgeving uitgevaardigd voor aanbieders van cryptovaluta. Experts denken nu dat het eiland dankzij crypto mogelijk Amerikaanse sancties gaat omzeilen. Cuba had het gebruik van crypto voor particulieren vorig jaar al gelegaliseerd.

Na goedkeuring van de Centrale Bank van het land, zullen vanaf 16 mei alle diensten die gebruikmaken van crypto op het eiland legaal zijn. Wel moeten ze eerste een exploitatieverguning aanvragen bij de centrale bank. Gebruikers dienen namelijk eerst een licentie te bemachtigen, die hen in staat stelt te handelen in crypto. De centrale bank zei dat ze de wettigheid, sociaaleconomische belangen en projectkenmerken van elk verzoek eerst gaat analyseren, alvorens ze een vergunning verleent die een jaar geldig zou zijn.

“Als de centrale bank een cryptovriendelijk klimaat wil creëren, is dat omdat de toezichthouder inziet dat het voordelen kan opleveren voor het regime”, aldus Pavel Vidal, een Colombiaans econoom tegen Reuters. Het handelsembargo van de VS snijdt de Cubanen namelijk al lange tijd af van conventionele internationale betalingssystemen en financiële markten. Inwoners op het eiland kunnen geen kredietkaarten gebruiken en hebben grote moeite om buitenlandse betalingen te voeren.

Latijns-Amerika ziet mogelijkheden in crypto

De uitrol van mobiel internet, drie jaar geleden, heeft de weg vrijgemaakt voor crypto-transacties in Cuba. Het aantal enthousiastelingen op het eiland groeit al een tijd snel, omdat de digitale munten Amerikaanse sancties helpen omzeilen.

Het is moeilijk om een exacte adoptiegraad van crypto in Cuba te bepalen, maar het land ziet zeker groei. Populaire beurzen in het land hebben in 2021 een enorme toename in volume gezien. De coronapandemie was een belangrijke reden reden voor deze groei. Crypto is daarnaast ook belangrijk voor gezinnen die de digitale valuta’s gebruiken om geld te ontvangen van familie in het buitenland. 

Naast Cuba zijn er ook andere Latijns-Amerikaanse landen die de positieve mogelijkheden van crypto zien. Zo zal het stadsbestuur van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires het mogelijk maken voor inwoners om belasting te betalen in cryptomunten. De inflatie in het land is nog steeds ontembaar, waardoor veel mensen kijken naar alternatieven voor de Argentijnse peso. 

En ook in El Salvador zijn er plannen voor een nieuwe “Bitcoin City”: een stad die helemaal vanaf de grond moet worden opgebouwd en gecentreerd is op Bitcoin-mijnbouw en wordt aangedreven door een vulkaan. Het landelijke Bitcoin-project lijkt echter allesbehalve geslaagd: veel verkopers keren terug naar het accepteren van alleen contant geld.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20