Cryptomarkt groeit met bijna 50 procent in 30 dagen: welke munten nemen de cryptomarkt op sleeptouw?

Na een correctie eerder dit jaar lijken de cryptomunten goed op weg om nieuwe records te breken. De cryptomarkt is in dertig dagen tijd gegroeid met 47 procent. De marktwaarde van de volledige cryptomarkt komt volgens Coinmarketcap, een site die de evolutie van de cryptomunten volgt, uit op zo’n 2,32 biljoen dollar.

Waarom is dit belangrijk?

De marktwaarde van de volledige cryptomarkt is gestegen van 1,55 biljoen dollar op 4 augustus tot 2,28 biljoen dollar op 4 september. Dat is een toename van maar liefst 730 miljard dollar, oftewel 47 procent. De afgelopen dagen is er een vervolg gegeven aan die stijging en is de marktwaarde verder opgelopen tot 2,32 biljoen dollar.

Dit voorjaar kregen de cryptomunten het even zwaar te verduren. Nadat verschillende munten, waaronder Ethereum (ETH) en Bitcoin (BTC), tijdens de lentemaanden april en mei nieuwe records hadden gebroken, moesten ze de daaropvolgende maanden heel wat terrein prijsgeven. Op het hoogtepunt was Bitcoin, de grootste cryptomunt op de markt, even 65.000 dollar waard. De munt kon die stijgende koers niet aanhouden en de waarde zakte tot iets meer dan 32.000 dollar in mei. Intussen is de koers opnieuw gestegen tot 51.300 dollar. Dat betekent dat de waarde met 26,7 procent moet stijgen om het record uit april te evenaren.

Koersevolutie Bitcoin sinds begin dit jaar – Bron: Coinmarketcap

Ethereum op recordkoers

Ethereum, de tweede grootste cryptomunt op de markt, leunt al dichter aan bij een nieuwe recordkoers. De waarde van die munt is gestegen tot 3.900 dollar, nadat het eind juni was gezakt tot 1.730 dollar, het absolute dieptepunt dit jaar. Dat betekent dat de waarde van de munt de afgelopen maanden met zo’n 125 procent is gestegen. Om een nieuw record te breken moet Ethereum de kaap van 4.200 dollar ronden. Een stijging van 7,7 procent is voldoende om door dat plafond te breken.

De forste stijging van Ethereum is te verklaren door de nakende overgang naar Ethereum 2.0. Er zijn al enkele upgrades gebeurt om die overgang te bewerkstelligen. Michael Gronager, CEO van het cryptobedrijf Chainalysi, liet in een reactie aan de financiële nieuwssite Finbold weten dat ook de zogeheten smart contracts mee verantwoordelijk zijn voor de recente stijgingen van ETH. “DeFi (gedecentraliseerde financiële diensten nvdr.) is aan een stevige opmars bezig. Dat heeft de interesse in Ethereum aangewakkerd. Die munt neemt nu andere crypto’s op sleeptouw”, klonk het.

Koersverloop Ethereum sinds begin dit jaar – Bron: Coinmarketcap

Apen stuwen Solana fors hoger

De cryptomunt Solana (SOL) was de afgelopen maanden nog zo’n opvallende stijger. Na een eerder kalme maand juli kreeg de munt in augustus een stevige boost. De marktwaarde is toen gestegen van 35 tot 145 dollar. Dat is een stijging van maar liefst 314 procent. Die stijging is voornamelijk te verklaren door de opkomst van NFT’s. Dat zijn als het ware digitale kunstwerkjes die beleggers kunnen kopen. In het kielzog van de release van de Degenerate Apes NFT-collectie is de belangstelling voor Solana gegroeid.

Een aanzienlijk aantal goed presterende projecten wordt ook aangetrokken tot het netwerk, dat momenteel concurreert met Ethereum. Naast de ondersteuning van de NFT’s, ondersteunt het ecosysteem ook de gedecentraliseerde financiële diensten.

Koersverloop Solana sinds begin dit jaar – Bron: Coinmarketcap

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20