Crypto ziet 1.400 miljard dollar aan marktwaarde verdampen sinds piek: zit Matt Damon er voor iets tussen?

Het platform Crypto.com lanceerde eind oktober vorig jaar een wereldwijde reclamecampagne met Matt Damon in de hoofdrol. Kort daarna bereikten Bitcoin en de hele cryptomarkt hun hoogste marktwaarde ooit. Sindsdien zit de klad erin, met de afgelopen dagen een heuse cryptocrash.

Cryptobeleggers tellen hun waardeverliezen uit na twee beroerde handelsdagen. Bitcoin zakte vrijdag diep onder de grens van 40.000 dollar en was zaterdagochtend nog maar 35.500 dollar waard. Dat is een daling met 9 procent op 24 uur tijd, en zowat 16 procent op twee dagen. Het is van juli 2021 geleden dat de grootste cryptomunt nog zo laag stond.

De euforie van begin november 2021 is daardoor ver weg. Toen piekte de marktwaarde van de hele cryptomarkt op meer dan 3.000 miljard dollar. Bitcoin bereikte op 10 november, met een koers van ruim 68.700 dollar op sommige platformen, zijn hoogste peil ooit. Met het huidige negatieve sentiment is een halvering sinds die all time high niet ver meer af.

“Matt Damon piek”

De Amerikaanse zakenzender CNBC noemt dat hoogtepunt de “Matt Damon piek”, omdat het handelsplatform Crypto.com, dat onlangs nog gehackt werd, in die periode een nogal hoogdravende reclamecampagne lanceerde met de Hollywoodster in de hoofdrol. Daarbij wordt beleggen in crypto vergeleken met ontdekkingstochten en ruimtereizen. Het clipje werd het voorwerp van spot, maar introduceerde crypto wellicht wel bij een nieuw publiek.

De nieuwkomers hebben de waarde van hun cryptobelegging zien wegsmelten. De totale marktwaarde van alle cryptomunten samen is volgens het platform Coinmarketcap gekelderd tot 1.620 miljard dollar zaterdagochtend, of 10 procent lager dan een dag eerder. Dat betekent dat er sinds de piek van november al ongeveer 1.400 miljard dollar aan waarde in rook is opgegaan.

El Salvador

Maar crypto staat bekend om zijn hevige koersschommelingen en dus valt een forse stijging in de komende weken nooit uit te sluiten. Nayib Bukele, de cryptogekke president van El Salvador, rekent alvast op zo’n comeback en maakte, net als bij eerdere dieptepunten, van de crash gebruik om Bitcoins bij te kopen voor zijn land.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.