15 miljoen dollar aan Ether-munten van Crypto.com gestolen door hackers

Cryptobeurs Crypto.com moest maandag een aantal diensten stopzetten vanwege “verdachte activiteiten” op zijn platform. Dinsdag werd duidelijk dat er een groot aantal cryptomunten uit de wallet van de beurs zijn gestolen.

Maandag kondigde Crypto.com aan dat een aantal diensten, waaronder het afhalen van geld, tijdelijk werden stopgezet. De cryptobeurs zou namelijk “verdachte activiteiten” hebben vastgesteld dankzij alerte gebruikers.

Crypto.com werd in 2016 opgericht in Hongkong. Tegenwoordig heeft het cryptobedrijf zijn hoofdzetel in Singapore en zouden er minstens 10 miljoen beleggers zijn diensten gebruiken.

De schade

Uiteindelijk bleek het ergste scenario uit te komen. Crypto.com zou gehackt zijn en de daders zouden er in geslaagd zijn om 15 miljoen dollar aan crypto te ontfutselen. Dat rapporteert analysebureau PeckShield dinsdag. 

Het merendeel van die crypto zouden bovendien Ether-munten (ETH) zijn. Dat is de hoofdmunt van het gedecentraliseerde netwerk Ethereum en de tweede meest waardevolle cryptomunt ter wereld volgens marktkapitalisatie.

Volgens PeckShield zouden er zeker 4.600 Ether-munten verdwenen zijn uit de portefeuille van Crypto.com. Dat komt, volgens de huidige koers van ETH, overeen met ongeveer 14,5 miljoen dollar, ofwel 12,7 miljoen euro.

Het witwassen van crypto

De gestolen munten in kwestie zouden op het moment van schrijven witgewassen worden via de gedecentraliseerde dienst Tornado Cash. Dat is een soort “cryptomixer” die Ethereum-gebruikers toelaat om munten te storten en met een andere rekening op te nemen. Hierdoor wordt de “on-chain link”, ofwel de notering van de transactie in het grootboek van Ethereums blockchain, tussen beide rekeningen verbroken.

Volgens Crypto.com-CEO Kris Marszalek zouden klanten geen activa verliezen en zou de beveiliging van het handelsplatform inmiddels verstevigd worden. De topman van de cryptobeurs belooft een diepgaand onderzoek te lanceren na de feiten. Ondertussen vragen vele beleggers zich af waarom het cryptobedrijf het verlies van de Ether-munten nog niet openbaar gemaakt heeft.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.