Crash Bitcoin breekt El Salvador zuur op

De verdere daling van de Bitcoinkoers is slecht nieuws voor Nayib Bukele. De president van El Salvador dacht vrijdag nog een goede zaak te hebben gedaan door 410 bijkomende Bitcoins te kopen.

Bukele kocht in naam van El Salvador de 410 Bitcoins aan een koers van 36.585 dollar, wat resulteerde in een totale aankoop van 15 miljoen dollar. “Deze keer heb ik de bodem niet gemist om te kopen”, twitterde hij.

Maar dat was te vroeg gejuicht, want zaterdagnamiddag was de prijs al verder gezakt tot net onder 35.000 dollar.

26 procent virtueel verlies

Op basis van zijn eigen bekendmakingen bezit El Salvador nu 1.801 BTC na de negen aankopen door Bukele sinds september 2021, toen Bitcoin een officieel betaalmiddel werd in El Salvador.

Voor die portefeuille telde het Latijns-Amerikaanse land in totaal 85,6 miljoen dollar neer, wat neerkomt op een gemiddelde koers van ongeveer 47.500 dollar. Aan de koers van zaterdagnamiddag is het totaalpakket echter maar 63 miljoen dollar meer waard.

El Salvador heeft dus op papier 22,6 miljoen dollar waarde verloren. Dat blijft een beperkt bedrag voor een staat, maar procentueel gaat het toch al om ruim 26 procent waardeverlies.

Ratingbureau Moody’s waarschuwde er eerder deze maand nog voor dat het Bitcoin-beleid van El Salvador de kredietwaardigheid van het land kan aantasten. “De adoptie van Bitcoin door El Salvador is absolute ramp. Het land is nu de facto bankroet”, twitterde economieprofessor Nouriel Roubini, een van de meest uitgesproken sceptici van de cryptomunt, zaterdag.

De waardeverliezen zijn natuurlijk maar virtueel zolang El Salvador niet daadwerkelijk een deel van zijn Bitcoins van de hand doet. Maar de recentste koersdalingen zijn koren op de molen van Bukele’s critici.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.