‘Covidkamp en vaccinatieverplichting’: wet voor besmettelijke New Yorkers in de maak

In New York ligt een nieuwe wet voor om mensen die ‘een gezondheidsrisico vormen of besmettelijk zijn te verwijderen of vast te houden’ op bepaalde locaties.

Het voorstel, nog verre van een wet dus, komt van een lid van de New York State Assembly, de wetgevende macht van de staat New York. Nick Perry stelt ermee voor om mensen die besmettelijk zijn, een hoogrisicocontact hebben gehad of drager zijn van een besmettelijke ziekte, vastgezet kunnen worden door de staat.

Covidkamp

Het woord Covid of corona komt niet voor in het wetsvoorstel, maar het is natuurlijk duidelijk waar Perry momenteel op doelt. De staat New York krijgt het stevig te verduren in de coronacrisis, een groot deel van de besmettingen in de eerste en volgende golven lagen in New York City.

Er komt scherpe kritiek op het voorstel. Op sociale media hebben critici het over ‘naziregime’ en ‘autoritaire maatregelen’. Het voorstel is niet uniek in zijn soort: er zijn staten waar u verplicht in quarantaine moet, zoals Hongkong. Verplicht opgenomen worden als u besmettelijk zou kunnen zijn, is echter nieuw.

Vaccinatieverplichting

Wat veel Amerikanen doet steigeren is dat er ook een clausule over verplichte behandeling en vaccinatie in het voorstel staat. Zij moeten ‘een voorgesteld behandelplan volgen, dat kan een preventieve medicatie of vaccinatie zijn.’ In de Verenigde Staten, waar het vaccin van Moderna al is uitgerold, is vaccinatie niet verplicht, net zoals bij ons. Met de wet van Perry zou daar een einde aan komen.

Het is niet de eerste keer dat het Assembly-lid een gelijkaardig voorstel doet. Ook in 2015-2016 lag er al een bijna-identieke wettekst op tafel. Die verdween vervolgens in alle stilte en kwam nooit in de buurt van een stemming. Verwacht wordt dat hetzelfde gebeurt met deze tekst.

Vermoedelijk richtte Perry met zijn eerste poging zijn pijlen op de griepvaccins. Het jaar ervoor kende New York namelijk een korte, maar hoge grieppiek. In de staat New York zijn enkele grote anti-vaccinatiegroepen actief.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20