Covid-19 bestendige stad opent in 2022. In China uiteraard…

De Chinese overheid bouwt aan een Covid-19 bestendige stad, die ontworpen is om de uitvoering van lockdownmaatregelen tijdens toekomstige pandemieën te vergemakkelijken.

De nieuwe metropool Xiong’an, gelegen op ongeveer 100 km van Peking, werd in 2017 door president Xi Jinping voor het eerst aangekondigd als een innovatief en slim stadsproject en een potentieel zakencentrum voor bedrijven die geen ruimte kunnen vinden in de overbevolkte hoofdstad.

Maar de coronapandemie heeft de focus van het originele project nu verlegd. Architecten kregen de opdracht om ‘appartementsblokken te bouwen die het bewoners mogelijk moeten maken te blijven functioneren tijdens een lockdown’, schrijft The Telegraph

Wat is Xiong’an?

De nieuwe stad heeft een prijskaartje van ongeveer 425 miljard euro en zou in 2022 klaar moeten zijn. Xiong’an zal dienen als een belangrijke slimme hub voor techbedrijven. China wil de stad positioneren als een would-be rivaal voor de Californische Silicon Valley. Ontworpen om de druk op Peking te verlichten, zal de stedelijke enclave voorzien zijn van HST-verbindingen en 5G-breedband.

Xiong’an wil een innovatieve stad zijn die het regime van Xi Jinping moet helpen de overstap te realiseren naar industriële sectoren met een hogere toegevoegde waarde. Weg van de ‘inkomensval’, die zich in ‘de roestgordel van Noord-China’ heeft vastgezet, schrijft het Brookings Institute. Nog volgens de denktank moet de stad worden geassocieerd met het regime Jinping. Net zoals de steden Shenzhen en Pudong voor de kroonjuwelen van het tijdperk Deng doorgaan.

(EPA-EFE/JEROME FAVRE)

Catalanen ontwierpen de plannen

De aanpassing van de oorspronkelijke plannen voor de woningen in de stad is het werk van het Catalaanse architectenbureau Guallart. Dat bureau ontwierp de plannen toen Spanje in lockdown was, wat het nieuwe ontwerp sterk heeft beïnvloed. ‘Het resultaat zal bestaan uit flatgebouwen met grote balkons. Die zullen toegang bieden tot de open lucht. Ook komen er enorme gemeenschappelijke werkruimtes. Daar kan dan makkelijk ‘social distancing’ gerespecteerd worden. Verder zijn er moestuinen, komen er serres en wordt de energie voorzien door zonnepanelen. Dat moet gezinnen toelaten zelfvoorzienend te blijven in het geval van verstoringen van de voedselvoorziening’. 

De staatszender China Global Television Network (CGTN) weet dat de verschillende gebouwen in het project ‘naast woningen voor jongeren en ouderen, ook kantoren, zwembaden, winkels, supermarkten, kleuterscholen en administratieve centra zullen bevatten’. Dat betekent dat er een erg beperkte noodzaak zal zijn om te pendelen.

De openbare omroep meldt ook dat de enclave ‘in wezen een intern metabolisch systeem zal hebben’. ‘Dat systeem integreert de energieproductie, recycleert water en materialen en produceert voedsel.’

Is dit een goed idee?

Volgens Vicente Guallart van het gelijknamige architectenbureau stelde zijn team een manifest op van de zaken die het tijdens de Spaanse lockdown belangrijk vond met het oog op de toekomst.

‘Als woningen telewerken en leren vanop afstand toelaten, flexibele ruimtes hebben op grote terrassen, en steden voedsel kunnen verbouwen op daken of objecten kunnen 3D-printen in hun wijken, zullen we beter voorbereid zijn op de crises van de toekomst’, zegt hij op de website van de Thomson Reuters Foundation.

Volgens president Xi Jinping wordt Xiong’an ‘de nieuwe standaard voor stedenbouw in het post-COVID-tijdperk’.

Meer