Coronavirus: alle cijfers blijven dalen

In de week van 23 tot 29 augustus zijn opnieuw alle parameters waarmee de coronapandemie in ons land beschreven wordt, gedaald. Het gemiddelde aantal besmettingen daalde licht, in dezelfde lijn als de voorbije dagen. Het gemiddelde aantal overlijdens daalde dan weer sterk, ook in dezelfde mate als de voorbije dagen.

Tussen 23 en 29 augustus raakten dagelijks gemiddeld 438 mensen besmet met het virus. Dat cijfer ligt 12 procent lager dan dat van de week ervoor. In totaal spreekt Sciensano nu van 85.487 besmettingen in België. Dat zijn er 251 meer dan gisteren, al is dat cijfer nog niet officieel.

In diezelfde week overleden gemiddeld 4 mensen per dag aan de gevolgen van Covid-19. Ook dat is een daling, want de week voordien was sprake van 7 doden per dag. Da’s dus een daling van 37 procent. In totaal overleden nu al 9.897 Belgen aan de gevolgen van het virus. Dat zijn er 2 meer dan gisteren.

Minder ziekenhuisopnames

De voorbije week (dus die van 26 augustus tot 1 september) werden dagelijks gemiddeld 15 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Een week geleden waren dat er nog 21. In totaal werden al 19.020 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Gisteren lagen nog 226 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 17 minder dan de dag ervoor. 68 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorgen, 6 minder dan de dag ervoor. En van die 68 mensen op intensieve zorgen, worden er 38 beademd, 1 meer dan de dag voordien.

Financiële steun

De procedure om financiële steun aan te vragen om mensen te helpen die door de coronacrisis hun rekeningen niet kunnen betalen, is te omslachtig. Dat zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. De federale overheid heeft de OCMW’s 125 miljoen euro extra gegeven, maar dat geld komt bijna nooit bij de mensen.

De reden daarvoor zijn de onnodig zware administratieve voorwaarden. De maatschappelijk werkers moeten een heel diep sociaal onderzoek uitvoeren, en dan de zaak voorleggen op een bijzonder comité van de gemeente, en da’s bijna onmogelijk, klinkt het. Daarbij komt dan ook nog het probleem dat het geld enkel nog dit jaar gebruikt kan worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20