Coronapandemie zet Oostenrijks toerisme vijftig jaar terug in de tijd

In Oostenrijk is de toeristische sector, een cruciale pijler van de nationale economie, door de coronapandemie zwaar getroffen. Het aantal bezoekers is gedaald tot onder de niveaus die tijdens de jaren zeventig van de voorbije eeuw werden opgetekend. Dat staat in een rapport van Statistik Austria, het Oostenrijkse nationale instituut voor de statistiek.

In het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw telde Oostenrijk ongeveer 79,5 miljoen overnachtingen per jaar. Het voorbije jaar werden er 79,6 miljoen overnachtingen opgetekend. Dat betekende een daling met 25 procent tegenover het jaar voordien. Drie jaar geleden werden in Oostenrijk nog 152,7 miljoen bezoekers opgetekend.

Beperkingen

“Het toerisme is het voorbije jaar in Oostenrijk opnieuw zwaar getroffen door de maatregelen om de verspreiding van het virus Covid-19 te bestrijden”, merkt Tobias Thomas, directeur van Statistik Austria, op.

“Internationale reisbeperkingen beletten dat buitenlandse toeristen Oostenrijk bezochten. Maar de sector werd ook getroffen door bedrijfssluitingen die in het kader van de strijd tegen de coronapandemie werden beslist.”

“De lockdown van bedrijven tijdens een aantal cruciale maanden was de belangrijkste reden voor het zorgwekkende resultaat dat de sector vorig jaar diende te melden.” Bedrijven uit de Oostenrijkse toeristische sector hebben inmiddels hun roep om overheidssteun hernieuwd.

“Het aantal overnachtingen is het voorbije jaar verder blijven dalen, zelfs tegenover de verschrikkelijke periode met de eerste lockdowns het jaar voordien”, betoogt Susanne Kraus-Winkler, verantwoordelijke van het Fachverbands Hotellerie bij de Wirtschaftskammer Österreich. “Dit toont duidelijk aan dat de sector meer dan ooit een gerichte ondersteuning nodig heeft.”

Tirol

Voor de industrie is het duidelijk dat beperkingen zoals de avondklok om 22 uur in Oostenrijk moeten worden geschrapt.

“De bedrijven uit de toeristische sector en hun medewerkers zijn klaar voor een succesvolle doorstart”, stipt Kraus-Winkler aan. “Om die inspanningen een kans op slagen te geven, moeten beperkingen zoals een avondklok dringend worden opgeheven.”

Tirol was het voorbije jaar de meest populaire toeristische regio van Oostenrijk. Het gebied ontving 23,6 miljoen bezoekers, maar dat betekende een daling met 29 procent tegenover het jaar voordien. Salzburg, met 14 miljoen toeristen op een tweede plaats, zag zelfs een achteruitgang met 31 procent.

Daarentegen lieten kleinere toeristische bestemmingen – zoals Niederösterreich of Burgenland – een stijging met ongeveer 10 procent optekenen.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.