Zo zal de Oostenrijkse vaccinatieplicht eruitzien

Vanaf 1 februari wil de Oostenrijkse overheid de vaccinatieplicht invoeren. Oostenrijk wordt daarmee het eerste land in Europa waar die verplichting geldt. Zondag maakte de Oostenrijkse overheid het wetsontwerp bekend, daarin staat hoe de vaccinatieplicht er in de praktijk zal uitzien.

Tot 3.600 euro boete

Volgens het wetsontwerp zal de vaccinatie tegen het coronavirus vanaf 1 februari verplicht worden voor alle Oostenrijkers vanaf 18 jaar. Wie nog niet gevaccineerd is, krijgt nog tot midden maart de kans om dat te doen. Vanaf dan zal de overheid met controles beginnen.

Wie daarna nog steeds weigert zich te laten vaccineren, dreigt een boete te krijgen van 600 tot 3.600 euro. Wie om bepaalde redenen zich niet mag laten vaccineren – zoals zwangere vrouwen – kunnen hiervoor een vrijstelling krijgen. Mensen die met het coronavirus besmet worden, krijgen ook een vrijstelling van de vaccinatieplicht voor 180 dagen. Tot een gevangenisstraf zal het niet komen, stelt de Oostenrijkse overheid gerust.

“Samenleven in vrijheid”

De wet moet donderdag door het parlement goedgekeurd worden. Aangezien de coalitie van Die Grünen en ÖVP daar een meerderheid heeft, zal die parlementaire stemming geen problemen vormen. Enkel het radicaal rechtse FPÖ is niet akkoord met de vaccinatieplicht.

“Deze verplichting is geen kwestie van gevaccineerden versus niet-gevaccineerden”, verzekerde bondskanselier Karl Nehammer. “Vaccinatie is de beste garantie om terug samen te kunnen leven in alle vrijheid.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.