Derde bondskanselier in twee maanden treedt aan in Oostenrijk

Karl Nehammer (ÖVP) is op maandag officieel benoemd tot bondskanselier van Oostenrijk. Nehammer volgt Alexander Schallenberg op die eind vorige week zijn ontslag aankondigde. Nehammer is de derde bondskanselier in twee maanden tijd. De Oostenrijkse politiek heerst in een schandaalsfeer met voormalig bondskanselier Sebastian Kurz als hoofdrolspeler in allerlei corruptieaffaires.

Loodzware opdracht

Oostenrijks president Alexander Van der Bellen (Die Grünen) heeft maandag Karl Nehammer (ÖVP) officieel benoemd tot bondskanselier. Nehammer was sinds 2020 minister van Binnenlandse Zaken en volgt Sebastian Kurz ook op als voorzitter van het conservatieve ÖVP. Alexander Schallenberg, die Kurz’ plaats als bondskanselier innam, keert terug naar zijn oorspronkelijke positie als minister van Buitenlandse Zaken.

Nehammer staat voor een moeilijke opdracht. Hij moet het vertrouwen herstellen in het stevig beschadigde imago van de ÖVP. Tegelijkertijd moet hij de grote schoenen vullen van Kurz, die als jonge ‘wunderwuzzi’ een stevige persoonscultus had opgebouwd binnen en buiten zijn partij.

Nehammer zegt zelf de verdeeldheid in de samenleving aan te willen pakken en wil vooral focussen op het coronavirus: “Als voornaamste doel moeten we nu aan zij die bang en bezorgd zijn tonen dat we naar hen luisteren en dat we hen serieus nemen, tegelijkertijd moeten we blijven strijden tegen de echte vijand… namelijk het coronavirus”, zegt Nehammer.

De groene coalitiepartner van de ÖVP zegt niet geneigd te zijn om de regering te laten vallen om zo nieuwe verkiezingen uit te lokken. Voorlopig blijven de groenen dus aan boord met hun conservatieve regeringspartners, al schrijft het persagentschap Reuters dat verschillende experten niet geloven dat deze regering zijn volledige termijn zal uitzitten.

Oostenrijkse schandaalsfeer

De Oostenrijkse politiek baadt de laatste maanden in een schandaalsfeer. Voormalig partijvoorzitter van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) en voormalig bondskanselier Sebastian Kurz is van zijn voetstuk gevallen sinds hij het mikpunt vormt van een corruptieonderzoek. Kurz en zijn entourage zouden overheidsgeld gebruikt hebben om mediaberichtgeving te beïnvloeden.

Vorige week kondigde Kurz ook het einde van zijn politieke carrière aan. Een carrière die kort, maar zeer krachtig is gebleken. Kurz stapte op 25-jarige leeftijd in de nationale politiek en schopte het binnen 2 jaar tot minister van Buitenlandse Zaken en partijvoorzitter van de Oostenrijkse Volkspartij. Toen hij als 31-jarige de functie van bondskanselier op zich nam, werd hij de jongste regeringsleider van Europa.

Na de vliegende start neemt de 35-jarige Kurz afscheid van de politiek.

(mah)

Meer