Deze man wordt de nieuwe bondskanselier van Oostenrijk

Alexander Schallenberg (ÖVP), tot voor kort minister van Buitenlandse Zaken, wordt maandag officieel tot bondskanselier van Oostenrijk benoemd. Hij volgt zijn partijgenoot Sebastian Kurz op, die verwikkeld is in een corruptiezaak.

De 52-jarige Schallenberg heeft de steun van vicekanselier Werner Kogler (Groenen) gekregen, waardoor de regeringscoalitie tussen de ÖVP en de Groenen verder kan gaan. Die coalitie stond op losse schroeven door de corruptiebeschuldigingen tegen Kurz, die zaterdag aftrad om de gemoederen te bedaren.

Kurz wordt door de Oostenrijkse justitie ervan verdacht om in 2016 betrokken zijn geweest bij het omkopen van tabloid-media met belastinggeld, om gunstige peilingen en berichtgeving over zijn partij te bekomen. De Groenen eisten zijn ontslag en vroegen een vervanger van “onberispelijk” gedrag.

Sebastian Kurz neemt ontslag als Oostenrijks bondskanselier – Isopix

Politiek wonderkind

Kurz werd in 2017 de jongste regeringsleider ter wereld werd op zijn 31ste. Het politieke wonderkind moet nu vrezen voor zijn verdere politieke loopbaan. Al is zijn rol lang niet uitgespeeld. Het corruptieonderzoek kan maandenlang aanslepen. Door af te treden als bondskanselier en zitting te nemen in het parlement, verkrijgt Kurz immuniteit tegen mogelijke klachten. Hij blijft ook aan als partijleider van de conservatieve volkspartij.

“De beschuldigingen van corruptie aan mijn adres zijn vals, maar de coalitiepartner heeft besloten zich tegen mij te positioneren”, verklaarde Kurz zaterdag. “Mijn land is belangrijker voor mij dan mijn persoon, dus ik maak plaats om chaos te voorkomen en stabiliteit te verzekeren.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20