“Wonderboy” Sebastian Kurz verlaat Oostenrijkse politiek, bondskanselier Alexander Schallenberg neemt ontslag

Voormalig Oostenrijks kanselier Sebastian Kurz kondigde op een persconferentie zijn afscheid van de politiek aan. Hij treedt af als voorzitter en fractieleider van de conservatieve ÖVP.

Kurz zegt dat de begeestering en de arbeidsvreugde die hij in zijn tienjarige politieke loopbaan steevast had, de voorbije maanden afgenomen was. Dat heeft te maken met het onderzoek naar corruptie, dat in oktober tot zijn aftreden geleid heeft. Hij wordt ervan beschuldigd overheidsgeld te hebben gebruikt om peilingen te manipuleren.

De voormalige bondskanselier wees ook op de dagelijkse druk die het kanselierschap met zich meebracht. “Ik ben een mens, maak fouten en heb zwakheden. Als kanselier moet je iedere dag zoveel besluiten nemen, dat je van tevoren al weet dat er foute beslissingen tussen zitten.”

Jongste ter wereld

Kurz werd in 2017 de jongste regeringsleider ter wereld werd op zijn 31ste. Maar omdat “de vlam” van zijn politiek engagement niet meer zo hevig brandt als voorheen, wil de gevallen wonderboy van de Oostenrijkse politiek nieuwe wegen inslaan.

Hij verklaarde dankbaar te zijn dat hij aan de Oostenrijkse republiek kon meebouwen en blikte ook terug op zijn ontmoetingen met grote wereldleiders. “De beschuldigingen van corruptie, en de geboorte van mijn zoon, hebben mij doen inzien dat er belangrijker zaken zijn in het leven”, klonk het.

Gezocht: bondskanselier

Enkele uren later kondigde zijn opvolger als bondskanselier, partijgenoot Alexander Schallenberg, zijn ontslag aan, amper anderhalve maand nadat Schallenberg Kurz had afgelost als regeringsleider. Als reden geeft Schallenberg aan dat hij vindt dat de partijvoorzitter van de ÖVP en de bondskanselier een en dezelfde persoon moeten zijn.

“Het is nooit mijn doel geweest om de functie van partijvoorzitter over te nemen. Het is mijn vaste overtuiging dat beide ambten – regeringsleider en leider van de grootste Oostenrijkse partij – snel weer verenigd moeten worden.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20