Coronapandemie kost wereldwijde arbeidsmarkt nog altijd meer dan 50 miljoen banen

Het herstel van de wereldwijde arbeidsmarkt zal langer aanslepen dan eerder werd verwacht. In ieder geval tot in de loop van volgend jaar zal de werkloosheid zich op een hoger niveau manifesteren dan voor de uitbraak van de wereldwijde coronapandemie. Dat staat in een rapport van experts van de International Labour Organization (ILO).

De problemen worden volgens de analisten van de internationale vakbond veroorzaakt door de aanhoudende onzekerheid over het verloop en de duur van de pandemie.

Vooruitzichten verslechterd

De experts schatten dat de wereldwijde arbeidsmarkt dit jaar ongeveer 52 miljoen banen minder zal tellen dan voor de uitbraak van de coronacrisis. “Gevreesd moet worden dat de verstoringen van de wereldwijde arbeidsmarkt zich zelfs ook nog in de loop van volgend jaar zullen manifesteren”, luidt het.

“Op dat ogenblik zullen er nog altijd 27 miljoen arbeidsplaatsen minder zijn dan voor het begin van de pandemie. De wereldwijde werkgelegenheid wordt met een langzaam en onzeker herstel geconfronteerd.”

Daarbij merken de analisten op dat de vooruitzichten voor de wereldwijde arbeidsmarkt sinds de jongste projecties midden vorig jaar nog gevoelig zijn verslechterd.

“Gevreesd moet worden dat de tewerkstelling zich niet snel tot zijn vroegere niveau – voor de uitbraak van het virus Covid-19 de economie een zware klap toebracht – zal herstellen. Die heropleving zal de volgende jaren voor een groot deel van de wereld waarschijnlijk ongrijpbaar blijven.”

Omikron

“Er gaan achter de herziening van de vooruitzichten verschillende factoren schuil”, betoogt Guy Ryder, directeur-generaal van de internationale vakbond. “In de eerste plaats moet daarbij echter naar de aanhoudende pandemie en zijn varianten, met name Omikron, worden gewezen.”

In totaal worden dit jaar naar schatting wereldwijd ongeveer 207 miljoen mensen met werkloosheid geconfronteerd. “De reële impact is echter groter dan die cijfers aangeven”, stippen de analisten aan.

“Veel mensen hebben immers na de uitbraak van de pandemie de beroepsbevolking verlaten en zijn nog altijd niet teruggekeerd.”

Toch stipt het rapport aan dat het verwachte tekort aan arbeidsuren dit jaar een verbetering betekent tegenover de voorbije twee jaar. Vorig jaar waren er immers ongeveer 125 miljoen banen minder dan voor de uitbraak van de pandemie. Twee jaar geleden was er zelfs sprake van een deficit van 258 miljoen arbeidsplaatsen.

(kg)

Meer