Banengroei in de Verenigde Staten overtreft verwachtingen, maar arbeidsparticipatie blijft onder het precoronaniveau

In de Verenigde Staten (VS) zijn er in oktober maar liefst 531.000 jobs bijgekomen. Dat zijn er meer dan de 450.000 extra banen die de markt voorspeld had. Dat blijkt uit het maandelijkse rapport van het ministerie van Arbeid.

De jobcreatie in de Verenigde Staten is in een stroomversnelling terechtgekomen. Na een toename van 312.000 jobs in september, was er in oktober sprake van maar liefst 531.000 extra jobs. De forse toename van het aantal jobs is te danken aan de private sector, waar 604.000 jobs zijn bijgekomen. Die stijging compenseert het verlies van overheidsjobs. In oktober waren er 73.000 banen minder bij de overheid

Impact coronacrisis neemt af

Doordat de impact van de coronacrisis aan het afnemen is, komen er heel wat nieuwe jobs bij in de VS. Dat merken we bijvoorbeeld als we naar de horeca- en vrijetijdssector, twee sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, kijken. Die sectoren waren dan ook goed voor de sterkste banengroei van oktober: 164.000 nieuwe jobs. In 2021 hebben die twee sectoren al 2,4 miljoen banen teruggewonnen die tijdens de pandemie verloren zijn gegaan.

“Dit is het soort herstel dat we kunnen krijgen als we niet buitenspel worden gezet door een stevige toename van het aantal coronabesmettingen”, zei Nick Bunker, economisch onderzoeksdirecteur bij arbeidsbemiddelingssite Indeed, in een reactie aan de CNBC. “Als dit het soort banengroei is dat we in de komende maanden zullen zien, zijn we op de goede weg.”

De werkloosheidsgraad kwam vorige maand uit op 4,6 procent. In september bedroeg de werkloosheidsgraad nog 4,8 procent. De verwachting van economen voor oktober lag op een daling naar 4,7 procent.

Ongewijzigde arbeidsparticipatie

Ondanks een afname van de werkloosheidsgraad is de Amerikaanse arbeidsparticipatie stabiel gebleven op 61,6 procent. Dat is 1,7 procentpunt onder het niveau van februari 2020, voor de start van de wereldwijde gezondheidscrisis. Dat komt omdat miljoenen Amerikanen sinds de start van de pandemie niet meer zijn teruggekeerd naar de arbeidsmarkt omdat ze bijvoorbeeld vervroegd met pensioen zijn gegaan of bang zijn om besmet te worden met het coronavirus.

De moeilijke zoektocht naar nieuwe werkkrachten vertaalt zich naar hogere lonen. Die zijn in de loop van oktober met 0,4 procent gestegen, hetgeen in overeenstemming is met de ramingen. Op jaarbasis stegen ze met 4,9 procent. Concreet is het gemiddelde loon in de VS gestegen met 0,11 dollar tot 30,96 dollar.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20