Corona-opflakkering in China: streek rond Peking gaat in ‘oorlogsmodus’; IJsfestival van Harbin afgelast

Door een kleine cluster van nieuwe COVID-19-patiënten in de Chinese provincie Hebei, gaat de regio ‘in oorlogsmodus’. Dat meldden Chinese staatsmedia op dinsdag. In de noordelijke kustprovincie die hoofdstad Peking omringd, doken de voorbije dagen de eerste lokaal overgedragen gevallen op in zes maanden. 

Het provinciaal bestuur van Hebei meldde op woensdag 63 nieuwe besmettingen. Dat is het hoogste aantal op het Chinese vasteland in maanden. In de provincie werden geen patiënten meer geregistreerd die de ziekte ter plaatse hebben opgelopen sinds juni 2020. 

‘Slotgracht rond Peking’

De lokale overheid kondigde prompt aan dat de provincie in ‘oorlogsmodus’ gaat. Onmiddellijk werden er onderzoeksteams opgericht op provinciaal, stads- en districtsniveau. Zij sporen de contacten op van degenen die positief hebben getest, en isoleren hen.

Verschillende invalswegen van en naar Hebei werden afgesloten. De volksgezondheidsdiensten gaan de volledige bevolking van provinciehoofdstad testen op enkele dagen tijd. De stad telt ongeveer evenveel inwoners als België. Buslijnen en lijnvluchten van en naar Peking werden ook onmiddellijk afgesloten. 

De lokale krant Hebei Daily kopt dat de provincie als een ‘politieke slotgracht’ rond Peking gaat functioneren, en dat het lokale bestuur zeer streng zal optreden om te voorkomen dat het virus zich buiten de provincie verspreidt. 

IJsfestival afgelast

Ook in andere delen van China zijn er kleine opflakkeringen. Daardoor wordt het wereldbekende ijsfestival van Harbin afgelast. Het Harbin Ice and Snow Festival in China trekt traditioneel miljoenen mensen van over de hele wereld om zich te vergapen aan glinsterende torens en sculpturen die volledig zijn gemaakt van ijs en sneeuw.

In Harbin zelf zijn er nochtans geen officiële gevallen gemeld, maar in de steden Shenyang en Dalian in de naburige provincie Liaoning doken kleine broeihaarden op. Daarop hebben de autoriteiten in Harbin onmiddellijk alle massabijeenkomsten verboden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20