Corona duwt Airbnb stevig in het rood vlak voor geplande beursgang

De reiswebsite Airbnb boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van 400 miljoen dollar (337,5 miljoen euro) en de omzet ging met 67 procent onderuit naar 335 miljoen dollar. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg op basis van bronnen.

Vorig jaar in dezelfde periode verdiende het verhuurdersplatform 1 miljard dollar, in het eerste kwartaal van dit jaar was dat nog 842 miljoen. Het is dus vooral in het tweede kwartaal stevig onderuit gegaan.

Uiteraard zit corona daar voor iets tussen. Door de lockdowns en reisrestricties van de afgelopen maanden kon bijna niemand op vakantie en kwam er dus ook geen geld binnen bij het bedrijf. Het moest bovendien zijn verhuurders deels terugbetalen voor de gemiste kosten. Het ontlokte CEO Brian Chesky de uitspraak dat ‘reizen nooit meer hetzelfde zal zijn na corona’.

Wall Street

De verliezen komen op het slechtst denkbare moment voor Airbnb. Als alles goed gaat, noteert het Amerikaanse bedrijf voor eind dit jaar op Wall Street. De groep zou in eerste instantie in maart van dit jaar naar de beurs gaan, maar door de coronacrisis moest ze die beursgang afblazen. Deze week lekte uit dat er opnieuw plannen zijn voor een beursgang.

Bij de eerste aankondiging werd reikhalzend uitgekeken naar de introductie van de hyperpopulaire appartementverhuurder. Nu zal die interesse wel wat bekoeld zijn. Al trekt reizen opnieuw meer aan. Het aantal boekingen bij Airbnb kwam tussen mei en juni terug van 70 procent minder dan een jaar geleden naar 30 procent minder.

Het bedrijf gaf het afgelopen kwartaal 570 miljoen dollar uit aan zijn bedrijfsvoering. Dat is een hoop meer dan de 314 miljoen in dezelfde periode in 2019.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20