Corona deed in Britse nachteconomie bijna 400.000 banen sneuvelen

In het Verenigd Koninkrijk heeft de nachteconomie door de uitbraak van de coronapandemie ongeveer 400.000 banen verloren. Alleen al in de nachtelijke culturele economie – die onder meer de nachtclubs en theaters omvat – sneuvelden 86.000 arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit een studie van de British Night Time Industries Association (NTIA).

De onderzoekers merken op dat de coronacrisis ervoor gezorgd heeft dat een sector die voor de uitbraak van de pandemie een gestage groei liet optekenen, abrupt tot stilstand is gekomen. Gevreesd wordt dat een gedeelte van de activiteit voor altijd verloren zal zijn.

Piek

Uit het onderzoek bleek dat de Britse nachteconomie – die onder meer restaurants, bars, casino’s en culturele locaties vertegenwoordigt – het voorbije decennium een onafgebroken groei kon laten optekenen. Twee jaar geleden werd daarbij met 425.000 medewerkers een piek bereikt.

Op één decennium tijd is de tewerkstelling in de sector met 12,2 procent gestegen. De waarde van de Britse culturele nachteconomie werd daarbij geraamd op 36,4 miljard pond. Daarmee vertegenwoordigde de sector 1,6 procent van het Britse bruto binnenlandse product.

Verwacht werd dat de sector, samen met de andere nachtelijke industrieën, ook de volgende periode een verdere opgang zou laten optekenen. Voor de eerste helft van dit decennium werd daarbij op een groei met 9 procent gerekend.

“In plaats daarvan moest een zwaar banenverlies worden geïncasseerd omdat de culturele locaties tijdens de lockdowns van de coronacrisis hun deuren gesloten dienden te houden”, wordt in het rapport opgemerkt.

Michael Kill, hoofd van Night Time Industries Association, riep Brits minister van Financiën Rishi Sunak op om het verlaagde btw-tarief van 12,5 procent voor de horecabedrijven tot het midden van dit decennium te verlengen.

“Die fiscale korting is nodig om de sector toe te laten zich van de crisis te herstellen”, waarschuwde Kill. Hij vroeg de Britse overheid ook om de accijnzen op alcohol niet verder op te drijven. Anders dreigt volgens hem de schade nog veel hoger op te lopen.

Vaccinpaspoort

Daarnaast stipte Kill aan dat er ook geen vaccinpaspoorten zouden mogen worden ingevoerd om de toegang tot nachtelijke evenementen mogelijk te maken. “Dit zal een verdere beschadiging betekenen voor een sector die essentieel is voor het economisch herstel”, waarschuwde hij.

De paspoorten zijn in Schotland en Wales vereist en werden ook voor het volledige grondgebied van het Verenigd Koninkrijk voorgesteld, tot Sajid Javid, Brits minister van Gezondheid, aankondigde dat die plannen opnieuw zijn geschrapt.

“We bevinden ons in een moeilijke positie en om een herstel mogelijk te maken, hebben we nood aan investeringen, een strategie en vooral een erkenning van het hoogste niveau over de bijdrage van de industrie aan de Britse economie”, betoogde ook Sacha Lord, adviseur nachteconomie in Manchester, in een reactie op de bevindingen van het rapport.

“Wie een bezoek brengt aan elke willekeurige stad of gemeente in het Verenigd Koninkrijk, zal duidelijk kunnen merken dat de pubs, bars, clubs en restaurants van cruciaal belang zijn voor het herstel van het lokale leven”, betoogde Lord. 

(kg)

Meer