Contouren van mogelijk vredesakkoord worden zichtbaar: “neutraal statuut” voor Oekraïne in ruil voor terugtrekking Russische troepen

Op dag 20 van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is er een sprankeltje hoop op een deal tussen beide partijen om de gevechten te staken. Volgens de Financial Times wordt onderhandeld over een 15-puntenplan, waarbij Oekraïne een neutraal statuut en enkele territoriale concessies aanvaardt in ruil voor vrede.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky maakte de voorbije dagen een belangrijke opening door zich bereid te verklaren om af te zien van een NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne, een ambitie die nochtans in de Oekraïense grondwet gebeiteld staat. Het is een van de belangrijkste eisen van Rusland, naast het afstaan van de Krim en de separatistische regio’s Donetsk en Loehansk.

Volgens een ontwerpakkoord van vijftien punten tussen Rusland en Oekraïne, waarover de Financial Times bericht, zou Kiev het neutrale statuut en de territoriale veranderingen aanvaarden in ruil voor veiligheidsgaranties, waaronder de volledige terugtrekking van de Russische troepen.

De territoriale concessies zullen wellicht het grootste knelpunt worden. Het is maar de vraag of Kiev ermee zal instemmen om de Krim, waar Rusland in 2014 binnenviel, definitief af te staan en hoe het statuut voor Donetsk en Loehansk, “zelfstandige republieken” volgens de Russische visie, er precies zal uitzien.

Zelensky spreekt parlementen toe

Zelensky zet intussen zijn internationaal diplomatiek offensief verder. Hij kreeg woensdag een staande ovatie van het Amerikaanse Congres bij zijn videotoespraak, waarin hij de Russische aanval op Oekraïne vergeleek met de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941 en de terreuraanslagen van 9/11.

De Oekraïense president spreekt donderdag de Bundestag, het Duitse parlement, toe.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20