“Nooit NAVO-lid en onafhankelijk Donetsk en Loehansk en Krim wordt Russisch”: Rusland maakt concrete eisen bekend voor einde invasie

Vandaag staat de vierde onderhandelingsronde tussen Rusland en Oekraïne op de agenda. Rusland heeft, bij monde van Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov, zijn eisen al op tafel gelegd. Enkel als die gerespecteerd worden, zal de invasie van Oekraïne gestopt worden.

Allereerst wil Rusland dat het Oekraïens leger de wapens neerlegt, en elke vorm van geweld tegen Rusland stopt. Daarnaast moet het de grondwet aanpassen, om zo een volledige neutraliteit van het land te garanderen – lees: nooit NAVO-lid worden. Ook moet Oekraïne de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk officieel erkennen. De Krim, die moet officieel erkend worden als Russisch grondgebied.

Inzet duidelijk

Het is de eerste keer dat Rusland de eisen zo concreet op tafel legt. Met deze uitspraken van Peskov wordt de inzet van de “speciale militaire operatie”, die Rusland twaalf dagen geleden begon, duidelijk.

Volgens Christo Grozev, onderzoeksjournalist voor Bellingcat, gaan de onderhandelingen nog een stap verder, tot zelfs een regimewissel. Oekraïens president Volodymyr Zelensky zou mogen aanblijven als president, maar zou Yuriy Boyko naast zich krijgen als eerste minister.

Boyko was eerder al vicepremier van Oekraïne tussen 2012 en 2014 en minister van Brandstof en Energie tussen 2006 en 2007. Hij staat echter bekend als een Oekraïens politicus die nauwe banden onderhoudt met Rusland, en een nauwere samenwerking – lees: Oekraïense poppenstaat van Rusland – wel zou zien zitten.

Volgens Grozev zouden de eisen ook al de oren van president Zelensky bereikt hebben, die ze stellig wegwuifde. Zo lijkt de volgende onderhandelingsronde al bij voorbaat te mislukken.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20