De Chinese staatskrant Global Times grijpt de gebeurtenissen in Afghanistan aan om Taiwan te intimideren. Volgens de krant moet Taiwan voorzichtig omspringen met hun vertrouwen in de Verenigde Staten (VS).
Chinese staatskrant: “Amerika zal Taiwan ook in de steek laten”
Waarom is dit belangrijk?
Chinese staatsmedia zijn gespecialiseerd in het verdraaien van elke actuele gebeurtenis om de VS in een slecht daglicht te plaatsen en de vooruitgang van eigen land in de verf te zetten. De pijnlijke nederlaag in Afghanistan is volgens hen een zware klap voor de Amerikaanse “hegemonie” en een waarschuwing voor Taiwan dat Washington niet te vertrouwen valt.“De snelle overwinning van de taliban heeft de VS vernederd en hun imago aan diggelen geslagen”, leest de titel van een artikel maandag op de homepage van de Global Times, een spreekbuis van de Chinese overheid.
Dat de Chinese media in hun nopjes zijn over de gebeurtenissen in Kaboel van de afgelopen dagen, was te verwachten. Maar de staatsmedia gaan nog een stap verder. Een volgend artikel vergelijkt de relatie tussen de VS en Afghanistan met die tussen Taipei en Washington. Taiwan moet op zijn hoede zijn, schrijft de staatskrant.
Lessen uit Kaboel trekken
De in praktijk autonome democratie Taiwan, officieel nog steeds de Republiek China, wordt niet erkend door China, en daardoor ook niet door de meerderheid van de internationale gemeenschap. Washington steunt de overheid in Taipei, onder leiding van president Tsai Ing-wen, achter de schermen. Dat gebeurt met militaire bescherming en allerlei wapendeals.
Volgens de Global Times valt er voor de Democratic Progressive Party (DPP) in Taiwan, de partij van president Tsai die ijvert voor meer afstandneming van China, een belangrijke les uit de gebeurtenissen in Kaboel te trekken. De Amerikanen zouden de Taiwanezen in geval van nood ook de rug kunnen toekeren.
Routineus bedreigen
“Als er een oorlog uitbreekt, zullen de verdedigingen van het eiland binnen enkele uren instorten en het Amerikaanse leger zal niet te hulp komen”, meent de staatskrant. “De DPP zal snel capituleren, terwijl hoge functionarissen zullen vluchten.”
De Taiwanezen zijn ondertussen al gewend aan deze subtiele bedreigen en liggen er niet meer van wakker. China beschouwt Taiwan al decennialang als een rebelse provincie die moet “bevrijd” worden en ingelijfd worden volgens het “Een-Chinabeleid”. De VS zweren de Taiwanese democratie te beschermen volgens de Taiwan Relations Act van 1979.
Ondertussen voert Peking de druk op het eiland verder op. Dinsdag rapporteerde Taiwan dat er 11 gevechtsvliegtuigen de luchtruimte van het land waren binnengedrongen, een vorm van intimidatie die ondertussen ook een gewoonte is geworden.
De VS en zijn bondgenoten patrouilleren momenteel met oorlogsschepen door de Straat van Taiwan, een strategische zeestraat tussen het eiland en China, en blijven de kusten van het eiland bewapenen met luchtafweergeschut. “Hoeveel dollars en mensenlevens wil de VS opofferen voor de verdediging van Taiwan?”, vraagt Global Times zich af.
(am)
Lees ook: China dwarsboomt deal met BioNTech: Taiwan moet vaccins via techbedrijven kopen