Chinese spionnen infiltreerden massaal Taiwanese leger

Steeds meer informatie raakt bekend over de infiltratie van Chinese spionnen in het Taiwanese leger. Enkele hooggeplaatste militairen, maar evengoed persoonlijke lijfwachten van de Taiwanese president Tsai Ing-wen, zitten mee in het complot. Dé spilfiguur blijkt echter Xie Xizhang, die zich 20 jaar lang als Hongkongs zakenman voordeed. Dat blijkt uit een lijvig dossier van Reuters over Chinese spionage.

Nu blijkt echter dat Xie Xizhang geen zakenman is, maar een fixer voor de Chinese president Xi Jinping zelf. Xizhang regelde dat hooggeplaatste officieren in het Taiwanese leger in ruil voor etentjes, reizen, cadeautjes… informatie doorspeelde aan de Chinese overheid. De spilfiguur rapporteerde zelf aan de Chinese Communistische Partij en zetelt ook in China’s Central Military Commission. Voorzitter van die commissie? De president himself.

Hoogsten in rang

Xizhang zijn spelletje is echter uitgespeeld: hij staat nu terecht voor spionage in de Republiek China (de officiële naam van Taiwan), net zoals velen van zijn rekruten. Eén daarvan is Chang Pei-ning, een gepensioneerde marineofficier uit het Taiwanese leger.

In totaal werden ondertussen maar liefst 21 dienende of gepensioneerde Taiwanese officieren met de rol van kapitein of hoger veroordeeld voor spionage. Negen anderen staan momenteel terecht, of worden in de gaten gehouden. Onder hen ook generaal Chang Che-ping, de voormalig viceminister van Defensie. Hij wordt momenteel ondervraagd over zijn relatie met Xie Xizhang, maar zou enkel een getuige zijn. De spionage gebeurde echter niet enkel binnen het leger zelf.

President

Ook de persoonlijke beveiliging van de Taiwanese president Tsai Ing-wen is geïnfiltreerd door Chinese spionnen. Zo zijn er plattegronden gelekt van het Security Service Center, de dienst die instaat voor de beveiliging van de president. De plattegronden waren met de hand getekend, wat erop aanstuurt dat ze wel degelijk werden getekend door iemand met info van binnenuit.

Naast de plattegrond lekten ook namen, telefoonnummers en adressen van verschillende veiligheidsofficieren, die instaan voor de surveillance rond het kantoor en de privéwoning van de president.

De Taiwanese overheidsdiensten nemen de Chinese spionage ernstig, nu de gemoederen tussen Taiwan en China hoog oplaaien. Daarom besliste het ministerie voor Nationale Defensie om met een kliklijn te werken, en militairen zelfs speciale trainingen te geven om spionnen op te sporen en in te rekenen.

Geschiedenis

Toch is het niet de eerste keer dat beide China’s elkaar infiltreren en bespioneren: al tijdens de Chinese burgeroorlog, die leidde tot het ontstaan van wat we vandaag de Volksrepubliek China noemen, bestookten de Communistische rebellen en de republikeinse Kuomintang elkaar met spionnen. Hele bataljons van de Kuomintang liepen over naar de communistische CCP, onder leiding van Mao Zedong. Uiteindelijk week de regerende president, Chiang Kai-shek uit naar Taiwan waar hij zijn bewind verder zette.

(jvdh)

Meer