Chinese regeldrift is nog niet afgelopen

China zal nieuwe wetten opstellen inzake nationale veiligheid, technologische innovatie, monopolies en onderwijs, alsook op gebieden waarbij buitenlanders betrokken zijn, staat er te lezen in een document dat de overheid woensdagavond gepubliceerd heeft.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese beurzen moesten twee weken geleden heel wat terrein prijsgeven. De strenge regels die werden opgelegd aan verschillende sectoren, waaronder de tech- en gamesector, waren de aanleiding voor die beurscorrectie. De Chinese regeldrift heeft ertoe geleid dat heel wat buitenlandse beleggers naar de uitgang vluchtten. Intussen zitten de beurskoersen opnieuw in de lift. Maar de Chinese overheid heeft op het eerste gezicht geen plannen om te stoppen met strenge regels op te leggen aan allerhande bedrijven.

Heel wat sectoren in China, gaande van de tech- tot de onderwijssector, hebben het de afgelopen maanden zwaar te verduren gekregen. Het Aziatische land heeft verschillende bedrijven strikte regels opgelegd.

Meer regels

Donderdag meldden de staatsmedia, de Securities Times, dan weer dat de bankentoezichthouders het toezicht op onlineverzekeringsmaatschappijen zouden opvoeren in een poging om “de marktomgeving te zuiveren” en “de wettelijke belangen van de consument te beschermen”.

Het ziet er dus niet naar uit dat er snel een einde gaat komen aan de Chinese regeldrift. Integendeel, de Chinese Communistische Partij en de regering hebben in een blauwdruk van het beleidsplan voor de komende vijf jaar, gepubliceerd door het door de staat gecontroleerde persbureau Xinhua, verklaard dat zij ook de wetgeving over volksgezondheid zullen “verbeteren” door de wet op besmettelijke ziekten en de “grensgezondheids- en quarantainewet” te wijzigen.

“De regelgeving op het gebied van voedsel en medicijnen, natuurlijke hulpbronnen, industriële veiligheidsproductie, stadsbestuur, vervoer, zal ook streng worden gehandhaafd”, volgens de Chinese overheid.

China neemt nieuwe sectoren in het vizier

De autoriteiten zullen ernaar streven wetten te ontwikkelen die aansluiten bij nieuwe sectoren, zoals de digitale economie, internet-financiering, kunstmatige intelligentie, big data en cloud computing, en zij voegden eraan toe dat zij ook de reactie op noodsituaties zouden verbeteren.

Verder hebben zij richtlijnen gegeven voor het voorkomen en oplossen van sociale conflicten en hebben zij de functionarissen nogmaals opgedragen conflicten “in de kiem te smoren”. “Betere wetgeving op gebieden als onderwijs, ras en godsdienst en bioveiligheid is ook in de maak”, zeiden de Chinese regelgevers.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20