China wil “zonde-industrie” ontmantelen: alcohol- en e-sigarettenproducenten beven

Na maanden van hard optreden tegen zijn big tech-bedrijven, lijkt China nu klaar om wat sommigen de “zonde-industrie” noemen, aan te pakken. Na online gokken eerder deze week, is het nu de beurt aan e-sigaretten en alcohol.

Dinsdag kelderden de aandelen van de Chinese online-gaminggiganten na felle kritiek in een vooraanstaande zakenkrant. In het artikel worden de spelletjes “elektronische drugs” genoemd en wordt gewaarschuwd dat ze gevaarlijk zijn voor kinderen en tieners. Onder meer internetreus Tencent kende zijn grootste daling in tien jaar.

Wiens beurt is het?

Op donderdag deelden de e-sigaretten- en alcoholindustrieën in de klappen. Verschillende staatsmedia hebben gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen ervan voor de gezondheid van jongeren.

“E-sigaretten vormen een veiligheidsrisico voor minderjarigen en er moeten meer inspanningen worden geleverd om de verkoop van e-sigaretten aan minderjarigen hard aan te pakken”, zei Fu Jia, directeur van de Tianjin Lawyers’ Association for the Protection of Minors, aan het Chinese persbureau Xinhua.

Het artikel berichtte ook dat sommige e-sigarettenwinkels in de noordelijke steden Tianjin en Shenyang zich niet hielden aan wetten die de verkoop van hun producten aan minderjarigen verbieden.

Het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie heeft zich openlijk tegen alcohol gekant en een studie gepubliceerd waarin alcohol in verband wordt gebracht met kanker.

Wat is de omvang van de schade?

Net als bij online gokken eerder deze week, daalden de aandelen van de verschillende Chinese leiders in deze twee sectoren, omdat beleggers vreesden dat de toenemende kritiek aan hun adres een voorbode zou zijn voor verdere regulering door Peking.

Op het vlak van elektronische sigaretten verloor China’s grootste e-sigarettenbedrijf, RLX Technology, bijna 5 procent in New York. Op de beurs van Hongkong daalde het vapingbedrijf Huabao International Holdings met meer dan 11 procent, terwijl China Boton Group 2,7 procent verloor. De fabrikant van sigarettenverpakkingen Shenzhen Jinjia daalde bijna 5 procent in Shenzhen.

In de alcoholsector is de schade beperkt gebleven. Voorlopig althans. De drankproducent Kweichow Moutai, China’s meest waardevolle niet-techbedrijf en ’s werelds grootste drankbedrijf, daalde in Shanghai met 1,5 procent. Zijn rivaal, Wuliangye Yibin, verloor 3,1 procent in Shenzhen.

Tegelijkertijd bleef de kritiek van de media op online gaming aanhouden. Tencent sloot met een verlies van 3,9 procent in Hongkong.

(TB, lb)

Meer