“Xi Jinping heeft besloten dat kapitalisme niet voor China is”: 1 biljoen dollar verdampt door marktmeltdown

Beleggers beginnen zich stilaan af te vragen waarom de Chinese overheid niet ingreep om het leegbloeden van de markt tegen te houden. Tijdens een beurscrash in 2015 liet de regering nog bloed, zweet en tranen om de markt te ondersteunen. Ditmaal heeft de overheid schijnbaar besloten dat het liever de waarde van Chinese bedrijven opoffert dan dat ze de strakke controle over de privésector opgeeft.

Waarom is dit belangrijk?

Wat begon met een trage aftakeling van de Hang Seng Tech Index op de beurs van Hongkong, veranderde deze week in een drietal bloedrode dagen op de Chinese markten. Buitenlandse beleggers vluchtten massaal uit de markt onder impuls van de genadeloze regulering die de Chinese overheid verschillende sectoren in het land oplegde.

Woensdag kreeg de beurs in Hongkong eindelijk wat ademruimte. De Hang Seng sloot af met een stijging van 1,54 procent. In Shanghai sloot de aandelenmarkt nog steeds in het rood af met een daling van 0,54 procent. Het lijkt er wel op dat de gemoederen beginnen te bedaren na de chaotische dagen van de afgelopen dagen.

Daarvoor moesten wel eerst alle Chinese staatsmedia in actie komen om bange beleggers te kalmeren. “Het Chinese ‘nationale team’ maakt zich klaar om de markten te stabiliseren”, zei Jeffrey Halley, een marktanalist bij Oanda Asia Pacific, daarover tegen persagentschap Bloomberg.

Ondertussen is er sinds februari al zeker 1 biljoen dollar aan activa op de Chinese markten volledig in rook opgegaan. En dit cijfer duidt enkel op het verlies binnen de tech– en onderwijssector. Bloomberg sprak zelfs van een verlies van 1,5 biljoen dollar in totaal op de Chinese markten in de laatste drie dagen.

“China wil dicteren wat kan gedaan worden met de winst van bedrijven”

De kritiek vanuit Westerse hoek op het gedrag van de Chinese overheid blijft natuurlijk niet uit.

“Het is niet moeilijk om te concluderen dat Xi (Jingping, de president van China, red.) heeft besloten dat kapitalisme gewoonweg niet voor China bestemd is. De leiders van het land willen bloeiende sectoren hardhandig nationaliseren en dicteren wat er gedaan kan worden met de winst”, schrijft William Pesek, journalist bij Forbes, in een pittig opiniestuk.

Pesek illustreert hoe de Chinese overheid al sinds vorig jaar naar de beurscrash toewerkte: “In november besloot de regering de grootste beursgang ooit te dwarsbomen. Ze hielden de beursgang Jack Ma’s Ant Group, ter waarde van 37 miljard dollar, tegen. Regelgevers beweerden dat ze dit deden uit ‘voorzichtigheid’. Ze wilden een regulering klaarstomen om risico’s voor het financiële systeem te beperken. Wat een toeval dat ze dat deden nadat Ma kritiek op Peking uitte.”

“Op 30 juni beoogde Didi (een voedselbezorger die het Chinese antwoord op Uber is) een beursgang van 4,4 miljard dollar op de beurs van New York. Enkele dagen later grepen de regelgevers in om de beleggers eraan te herinneren wie de touwtjes in handen heeft. Ze dwongen app stores om Didi te verwijderen en begonnen een ‘cyberbeveilingonderzoek’ naar het bedrijf”, vervolgt Pesek.

Hoog tijd dat Xi beleggers uitlegt wat zijn plan is

De manier waarop de Xi’s overheid zich de afgelopen dagen gedroeg verschilt enorm veel van hoe diezelfde administratie de Chinese beurscrash van 2015 aanpakte.

Toen zakten de aandelenmarkt van Shanghai met een forse 30 procent op enkele weken tijd, en dat begon men ook op Wall Street te voelen. Xi en zijn team schakelden toen volledig over op een noodbeleid. Rentetarieven werden verlaagd, hefboomlimieten werden versoepeld, beursgangen werden afgeschaft en het verhandelen van de aandelen van duizenden bedrijven werd tijdelijk stopgezet.

“Men deed een beroep op het patriottisme van de Chinese burger, en het werkte nog ook. Het volgende jaar was de markt weer gezond aan het groeien”, zegt Pesek.

Waarom heeft Peking het deze keer dan volledig anders aangepakt? “Hoe meer China zijn innoverende miljardairs, die goede jobs creëren, in het vizier neemt, hoe moeilijk het zal zijn om de armoedekloof zelf te dichten. Als Xi daadwerkelijk een plan heeft, moet hij buitenlandse beleggers dringen eens uitleggen hoe dat eruit ziet”, besluit Pesek.

Lees ook: “De grootste bedreiging voor het Westen in de laatste 40 jaar”: VS werkt aan een antwoord op de digitale yuan

(bzg)

Meer