Peking schiet zichzelf in de voet: techaandelen in vrije val op beurs Hongkong

De Hang Seng Tech Index krijgt rake klappen door het hardhandig optreden van Peking tegen zijn eigen techgiganten. Sinds februari verloor de index maar liefst 551 miljard dollar aan waarde.

Waarom is dit belangrijk?

Peking kortwiekt de macht van zijn eigen techbedrijven en dwingt hen tot een volledige overgave aan de controle van de Chinese overheid. Dat gebeurde recent met Ant Financial, van Alibaba-medeoprichter Jack Ma, maar ook door de buitenlandse beursgang van taxidienst Didi Chuxing te dwarsbomen. De Hang Seng Tech Index is de grootste verliezer van dit beleid en stort deze zomer de dieperik in.

De laatste 12 maanden zit de Hang Seng Tech Index gevangen in een dolle rollercoaster waar geen einde aan lijkt te komen. De techindex volgt de aandelenkoers van de 30 grootste techbedrijven die noteren op de beurs van Hongkong.

Daar zitten grote spelers bij zoals Tencent, de grootste videospelontwikkelaar ter wereld, voedselbezorger Meituan, maar ook Alibaba en Xiaomi. Merk op dat de index dus vooral uit Chinese techbedrijven bestaat.

Na een absolute piekmoment in februari, toen de index omhoog klom met 59 procent, is er sindsdien meer dan 551 miljard dollar aan waarde verdampt. Op vrijdag 23 juli sloot de index af met een verlies van 221,99 punten, ofwel een daling van 2,96 procent van de totale waarde van de techaandelen op de Hang Seng.

Peking schiet zichzelf in de voet

De waarde van de index stond vrijdag in totaal op zo’n 7.200 punten. Bijna exact evenveel als een jaar geleden. Bijna alle groei, die vooral in het eerste kwartaal van het jaar geboekt werd, is dus inmiddels in rook opgegaan.

Er moet niet ver gezocht worden voor de oorzaak van de slechte prestaties van de Chinese techindex. Beleggen op de Hongkongse beurs, en in Chinese bedrijven in het algemeen, blijft bijzonder riskant door het risico op strenge regulering en arbitraire ingrepen door de Chinese overheid.

Toen Peking hardhandig ingreep om de sterke marktpositie van Jack Ma’s Ant Financial in te perken en Didi’s beursgang in de Verenigde Staten te verknallen, trokken buitenlandse beleggers massaal hun handen van de Chinese techaandelen af.

Beleggingsfondsen maken wel een stierse opmars

Momenteel staat de Hang Seng Tech Index op zijn laagste punt ooit in vergelijking met de NASDAQ-100, een index met de 100 meest verhandelde ondernemingen op de New Yorkse beurs.

Toch blijven bepaalde beleggers stierse investeringen maken op de techaandelenmarkt van Hongkong. Exchange-traded funds (ETF’s) op de Hang Seng, ofwel passief beheerde beleggingsfondsen, zagen hun activa het afgelopen jaar verdubbelen naar een volume van 3,8 miljard dollar. En die investeringen nemen sinds mei razendsnel toe.

“Enkele langetermijnbeleggers zijn begonnen met investeren in ETF’s die de Hang Seng Tech Index volgen. Het lijkt er op dat hoe dieper de index zakt, hoe meer geld er in ETF’s wordt gepompt”, zei Alvin Ngan, een analist bij Zhongtai Financial tegen persagentschap Bloomberg.

Lees ook: Superbeleggers dumpen aandelen van gekortwiekte Chinese techbedrijven: “Waarde zal blijven dalen”

Meer