Chinese producenten van elektrische wagens vallen uit de gratie van de beleggers

Beleggers doen massaal hun aandelen van Chinese producenten van elektrische wagens van de hand. Verschillende elementen doen hen op de verkoopknop drukken.

De Chinese wagenproducenten Nio, Xpeng en Li Auto hebben de afgelopen dagen zwaar in de klappen gedeeld. Die aandelen staan niet langer hoog aangeschreven bij de beleggers. Het aandeel van Nio is op de beurs van New York sinds de start van dit jaar 58 procent van zijn waarde verloren (gebaseerd op slotkoers maandag). Xpeng is tijdens diezelfde tijdspanne 60 procent in het rood gedoken en Li Auto 45 procent.

Stijgende grondstofprijzen

Om te beginnen moeten de Chinese producenten van elektrische voertuigen, net zoals ieder ander bedrijf, het hoofd bieden aan de stijgende grondstofprijzen. Denk bijvoorbeeld aan het aanslepende tekort van halfgeleiders. Die zijn van cruciaal belang voor de productie van chips. Ook de prijs van nikkel is gestegen. Dat metaal is essentieel voor lithium-ion-batterijen: de herlaadbatterijen van elektrische wagens.

Maar er is ook heel wat onzekerheid over de Chinese aandelen in het algemeen. Zo heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC onlangs laten weten dat vijf Chinese bedrijven niet voldoen aan de auditvereisten. Ieder buitenlands bedrijf met een beursnotering in de Verenigde Staten moet in het kader van transparantie onder andere zijn boeken openstellen. De Chinese bedrijven die niet aan die verplichting kunnen voldoen, dreigen hun notering op de Amerikaanse beurs te verliezen.

De SEC noemt geen Chinese producenten van elektrische wagens, maar het bericht was wel voldoende om voor paniek op de markten te zorgen. Ook tal van andere Chinese aandelen zijn de afgelopen dagen fors in het rood gedoken.

Monsterboete en renteverhoging

Daar komt nog eens bij dat de People’s Bank of China (PBoC) Tencent een monsterboete heeft opgelegd wegens witwaspraktijken. Het is nog niet duidelijk hoeveel de boete zal bedragen, maar er wordt gesproken van enkele honderden miljoenen yuan. Dat bedrag zou veel hoger ligger dan de boetes die toezichthouders in het verleden hebben opgelegd aan niet-bancaire betalingsbedrijven voor overtredingen van de antiwitwasregels. Het zet nog maar eens de strenge houding van China ten opzichte van techbedrijven in de verf.

Tot slot is er de rentevergadering van de Federal Reserve deze week. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft al bevestigd dat er een renteverhoging zit aan te komen. Nu rijst enkel nog de vraag hoe sterk die stijging zal zijn. Verwacht wordt dat hij een verhoging van 25 basispunten zal aankondigen. Hoe dan ook is een rentestijging slecht nieuws voor tech- en groeibedrijven. De beurswaarderingen van die bedrijven zijn namelijk gebaseerd op de toekomstige winsten. Een hogere rente betekent dat toekomstige winsten van bedrijven teruggerekend naar nu lager uitvallen.

(lp)

Meer