Fed verhoogt deze maand rente

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, heeft bevestigd dat de rente in de VS deze maand omhoog zal gaan om de snel stijgende inflatie aan te pakken.

Powell zei aan het Amerikaanse Congres (het Huis van Afgevaardigden en de Senaat) dat de economische gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne hoogst onzeker zijn. De Fed blijft daarom de situatie nauwgezet opvolgen.

De Fed was voor de inval van Rusland in Oekraïne al van plan om door te gaan met een reeks renteverhogingen. Nu is Powell ervan overtuigd dat het steeds dringender wordt om het monetaire beleid aan te scherpen.

De oorlog in Oekraïne heeft voor grote prijsstijgingen gezorgd, onder andere voor energie, metaal en graan. Powell kon niet echter meteen de impact van de oorlog op de Amerikaanse economie inschatten. “Geschikt monetair beleid voeren vereist in deze situatie de erkenning dat de economische ontwikkeling onverwachte wendingen neemt”, was zijn oordeel.

Wall Street

Over twee weken, op 16 maart, zal Powell tijdens de vergadering van de centrale bank een renteverhoging met een kwart procentpunt voorstellen. De Fed zal dit jaar naar verwachting de rente verschillende keren laten stijgen.

De meeste economen beweren dat de inflatie in de VS waarschijnlijk zal dalen ten opzichte van het huidige hoge niveau, weet AP. De renteverhogingen moeten daarbij helpen. De Amerikaanse koopkracht, die momenteel lijdt onder de inflatie, zou daarmee hersteld moeten worden.

Wall Street reageerde positief op het nieuws van de Fed. Na een moeilijke start van de week stegen de Amerikaanse aandelenindexen woensdag. De S&P 500 liet een winst van 1,65 procent optekenen, net als de Dow Jones Industrial Average.

(lb)

Meer