Tencent kijkt aan tegen een Chinese monsterboete voor witwaspraktijken

Er hangt een monserboete boven het hoofd van de Chinese techgigant Tencent. Volgens de People’s Bank of China (PBoC) heeft WeChat Pay, de mobiele betaaloplossing van het bedrijf, zich schuldig gemaakt aan witwaspraktijken.

China heeft het afgelopen jaar zijn greep op de techsector versterkt. Tot op vandaag pakt het land met de regelmaat van de klok uit met strenge regels voor die sector. Tencent is het jongste slachtoffer van de Chinese regeldrift.

Overtreding witwasregels

Volgens Wall Street Journal dreigt een monsterboete voor de techgigant omdat WeChat Pay verschillende regels zou overtreden hebben. De toezichthouder heeft naar eigen zeggen bewijs in handen dat het bedrijf onder meer de regels aangaande “know your customer” en “know your business” heeft overtreden. Het mobiele betaalnetwerk van Tencent bleek ook het witwassen van geld te bewerkstelligen. Er is onder meer sprake van het witwassen van gokwinsten.

Bronnen hebben aan de Amerikaanse nieuwssite bevestigd dat de Chinese centrale bank in 2021 de inbreuken heeft ontdekt tijdens een routine-inspectie van WeChat Pay. Het is nog niet duidelijk hoeveel de boete zal bedragen, maar er wordt gesproken van enkele honderden miljoenen yuan. Dat bedrag zou veel hoger ligger dan de boetes die toezichthouders in het verleden hebben opgelegd aan niet-bancaire betalingsbedrijven voor overtredingen van de antiwitwasregels. De Chinese autoriteiten hebben al boetes opgelegd aan onder meer het e-commercebedrijf Alibaba.

Strengere regels tegen witwaspraktijken

De dreigende boete voor Tencent komt er net wanneer China strenger wil optreden tegen witwaspraktijken in de fintechsector. Vorig jaar in juni werd een wetsvoorstel gepresenteerd waarbij China de regelgeving voor die sector wil verruimen en verstrengen. Dat moet onder meer leiden tot hogere boetes. De PBoC heeft vorig jaar ook gezegd dat niet-bancaire betalingsbedrijven net als banken en andere financiële instellingen verplichtingen hebben om witwaspraktijken op te sporen en te voorkomen.

In haar meest recente jaarverslag over de bestrijding van witwaspraktijken zei de Chinese toezichthouder dat het in 2020 aan 537 instellingen boetes van in totaal 526 miljoen yuan, of 83 miljoen dollar, had opgelegd.

(lp)

Meer