De uitbreiding van handelsrelaties tussen China en Israël heeft de vastgoedmarkt van de Joodse staat geen windeieren gelegd. Chinese makelaars sturen massaal personeel naar Tel Aviv om de toenemende interesse van Chinezen in het lokale vastgoed in goede banen te leiden. De Chinezen worden aangetrokken door de bruisende techsector van de stad en de hoge levenskwaliteit.
De economische relaties tussen China en Israël kennen sinds de pandemie een nieuwe heropleving. Beide landen zijn ook relatief goed uit de pandemie gekomen tot dusver. China was het enige land dat economische groei kon optekenen in 2020, terwijl de lockdown in Israël ondertussen zo goed als beëindigd is, met een gevaccineerde populatie van ondertussen meer dan 60 procent.
Israël moedigde dit jaar ook al zijn eigen aannemers aan om deel te nemen aan het Chinese Belt & Road-plan, wat waarschijnlijk het grootste en meest ambitieuze globale infrastructuurplan ter wereld is en geleid wordt door de Chinese regering. Ondertussen zijn er al enkele Chinese bouwprojecten aan de gang in Israël. Zo is er bijvoorbeeld het Carmel Tunnels-project, waarbij een verbinding tussen de havens van Ashdod en Haifa wordt gerealiseerd. Een Chinese aannemer bouwt voorts ook aan een nieuw voetbalstadion voor de Israëli’s en een gloednieuwe metro in de Goesj Dan-regio rond Tel Aviv.
De heropleving van de economische banden tussen de twee landen, en vooral de voordelige marktpositie waarmee het duo uit de pandemie konden komen, zorgt voor heel wat interesse van investeerders langs beide kanten. Een aantal Israëlische bedrijven onderzoeken inmiddels de mogelijkheid om toe te treden tot de Chinese markt. Er wordt verwacht dat China ook weldra een investeringsplan zal voorleggen aan Israël zoals het dat ook deed met de Europese Unie.
Maar niet alleen de Israëli’s zijn geïnteresseerd om te investeren in zijn partner. Een groeiende schare van Chinese investeerders kan blijkbaar niet wachten om vastgoed in de bruisende stad Tel Aviv op te kopen.
Luxueuze appartementen, kantoren en eigen vastgoedontwikkeling
Het aantal officiële aanvragen van Chinese vastgoedspelers in de Israëlische markt steeg van vier in het laatste kwartaal van 2019 naar 160 in diezelfde periode van 2020. Dat zegt het Britse vastgoedkantoor Beauchamp Estates, die enkele vestigingen hebben in het Midden-Oosten.
De meeste Chinese bedrijven hebben hun zinnen gezet op de beste eigendommen van de populairste buurten in Tel Aviv. Vooral de luxueuze appartementen en lofts aan het strand van Herzliya Pituach waren bijzonder in trek. Er is ook Chinese interesse naar kantoorruimte in de stad en zelfs naar land voor eigen vastgoedontwikkeling.
‘Kopers vanuit China zijn altijd al actief geweest in Israël. Maar we hebben nog nooit zo een enorme toename aan Chinese interesse meegemaakt als in de laatste maanden,’ zei Matthew Bortnik, de directeur van de vestiging van Beauchamp Estates in Tel Aviv.
Beauchamp Estates verkocht vorig jaar voor 25 miljoen dollar aan vastgoed in Tel Aviv aan Chinese en Hongkongse kopers. Dit jaar verwacht de makelaar een toename van 5 tot 10 procent van de verkoopcijfers. Daarbij rekent het op een instroom van kopers uit China, Hongkong en ook Singapore.
Chinese kopers spenderen minstens 4 tot 5 miljoen dollar aan de aankoop van een vakantiestek. Voor een appartement legt de gemiddelde Chinese klant tussen de 1 en 4 miljoen dollar neer, geeft Bortnick ook nog mee.
Bruisende techsector trekt ook aan
Ook de aanzwellende investeringen van de Chinezen in de Israëlische techsector zullen ervoor zorgen dat vastgoed het nog even goed zal doen in de regio.
Chinese investeringen van risicokapitaal tussen 2014 en 2016 in Israëls techindustrie verdubbelden maar liefst van 500 miljoen dollar naar 1 miljard dollar. Huawei kocht in 2016 bijvoorbeeld het Israëlische Toga Networks over voor 150 miljoen dollar. Die vestiging is ondertussen het hoofdkwartier van Huawei in de regio geworden. Ook Xiaomi, Alibaba en Lenovo hebben al een uitvalsbasis in Israël.
Tel Aviv is daarmee de enige stad in het Midden-Oosten dat een bruisende techsector heeft uitgebouwd, en ook rijke vastgoedinvesteerders zal kunnen aantrekken. De hoge levenskwaliteit van de stad, met bovendien bijzonder propere lucht, helpt daar wellicht ook een handje bij.
Lees ook: