Grootste stijging vastgoedprijs in 20 jaar heeft 4 redenen

Vanwege de historisch lage rente hadden globale vastgoedmarkten al voor de gezondheidscrisis recordhoogten bereikt. De miljardensteun van centrale banken en regeringen hebben die enkel versneld.

In alle 37 landen van de OESO werden eind 2020 nieuwe vastgoedrecords gebroken, met een stijging van gemiddeld 5 procent. Het gaat om de grootste procentuele stijging in twee decennia. Van Denemarken over België en de Verenigde Staten tot in Australië. Overal doet zich dezelfde beweging voor en haasten huishoudens zich om onroerend goed te kopen.

De trend is zo uitgesproken dat een aantal centrale banken zich zorgen begint te maken en probeert gezinnen te kalmeren. De Deense centrale bank heeft als eerste een waarschuwing uitgegeven. Al moet worden gezegd dat Denemarken zelfs hypotheken met een negatieve rente kent. Wie een hypotheek van omgerekend 250.000 euro opneemt voor tien jaar, krijgt 575 euro toe. Voor een looptijd van vijf jaar is dat nog altijd 100 euro. In China hebben de regelgevers niet geaarzeld om van een zeepbel te spreken.

De oorzaken van deze prijsstijging moeten niet ver worden gezocht

  • Bakstenen zijn altijd al een veilige haven geweest in moeilijke tijden.
  • Spaarboekjes zijn de voorbije maanden massaal in omvang toegenomen.
  • Er is de de verandering van levensstijl, met name door telewerken, waardoor de woning weer centraal komt te staan in het gezinsleven.

In sommige landen kunnen banken de vraag naar nieuwe hypotheken niet meer volgen, schrijft de Wall Street Journal. In Australië bedraagt de wachttijd voor de afhandeling van een hypotheekdossier nu meer dan een maand, vergeleken met enkele dagen voor de pandemie begon.

Nederland

Ook Nederland valt op. De prijzen bij onze noorderburen zijn in 2020 met ruim 7,8% gestegen, na een stijging met 6,9% in 2019. Een vastgoedmakelaar maakt in dezelfde krant gewag van 450 bezoeken voor een huis dat in de verkoop staat, tegen gemiddeld 20 vorig jaar. In Canada bedraagt de stijging meer dan 17% in een jaar. De Canadese centrale bank spreekt van een ‘buitensporige overdaad’.

In Zuid-Korea, waar de stijging in één jaar meer dan 15% bedraagt, stellen koppels hun huwelijk uit. De voorwaarden voor het verkrijgen van een woningkrediet zijn met name gunstiger voor alleenstaanden dan voor koppels.

Kans dat centrale banken ingrijpen op vastgoedmarkt is onbestaande

De kans dat centrale banken ingrijpen om de prijzen te stabiliseren is zo goed als onbestaande. Niet enkel zou dat betekenen dat centrale banken vastgoedspecialisten zijn, zo’n ingreep zou ongetwijfeld voor een bloedbad op de vastgoedmarkt zorgen, omdat speculanten massaal hun vastgoed zouden verkopen. Dat zou op zijn beurt tot een crisis leiden in een periode van economische groei.

Meer