Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 15 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Wie in Denemarken een hypotheek neemt krijgt nu geld toegestopt

Logo Business AM
Economie

07/08/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

In Denemarken kunnen vastgoedeigenaars hun hypotheek vastzetten voor een periode van 20 jaar tegen 0% rente. Wie op 30 jaar leent betaalt 0,5%. Maar wie voor 10 jaar leent krijgt zelfs geld toegestoken. Jyske Bank en Nordea Bank hebben dit aanbod in de markt gezet.

Nordea-analist Lise Nytoft Bergmann verwacht dat de woningprijzen verder zullen stijgen nu het goedkoper is dan ooit om geld te lenen. Hoewel dat goed nieuws is voor consumenten, zijn analisten toch op hun hoede.

Nytoft Bergmann heeft het over ‘een wat enge ontwikkeling’, wanneer mensen bereid zijn hun geld voor 30 jaar vast te zetten en daar 0,5% rente voor krijgen. “Het geeft enkel aan hoe bang investeerders zijn voor de huidige ontwikkelingen op de financiële markten. Ze verwachten ook dat het nog lang zal duren vooraleer de zaken beter worden.”

Hypotheek met negatieve rente

In Denemarken zijn er ook al hypotheken met een negatieve rente verkrijgbaar. In België is dat nog niet het geval. Dat betekent dat wie in Denemarken een huis koopt extra geld krijgt wanneer hij of zij een hypotheeklening aangaat.  Wie een hypotheek van omgerekend 250.000 euro opneemt voor tien jaar, krijgt 575 euro toe. Voor een looptijd van vijf jaar is dat nog altijd 100 euro. 

Denemarken is een van de Triple A-landen

Denemarken is een van de zogenaamde Triple A-landen.  Die landen vormen traditioneel de grondslag van het financiële systeem. AAA-staatsobligaties spelen een belangrijke rol bij het geven van onderpanden wanneer banken en andere instellingen leningen willen aangaan op de kapitaalmarkten of bij centrale banken. (België heeft een AA-status, net als bijvoorbeeld Oostenrijk en Frankrijk.)

Denemarken was het eerste land dat in 2012 begon te experimenteren met negatieve rente. Ook het rendement op de staatsschuld is er al zeven jaar negatief. Wie er een huis koopt betaalt nu doorgaans minder dan 1 procent op zijn hypotheeklening.

Vastgoedprijzen Kopenhagen: +45% op 5 jaar

De huizenprijzen in de Deense hoofdstad Kopenhagen kennen een explosie sinds het land in 2012 een negatieve intrestvoet invoerde. De voorbije 5 jaar kende het vastgoed in de Deense hoofdstad een waardestijging van 45% (zie grafiek links). De stad noteert dan ook in de top 10 van ‘s werelds duurste steden, die wordt samengesteld door het magazine The Economist.

De Deense kroon is al sinds de start van de muntunie gekoppeld aan de euro. Dat komt omdat het gros van de Deense export richting eurozone gaat. Er is een vork afgesproken waarbij de Deense kroon niet meer dan 2,25% mag stijgen tegenover de euro. Gebeurt dat wel dan komt de Deense centrale bank tussen. Om te voorkomen dat de Deense kroon sneller in waarde zou stijgen wordt de rente al sinds 2012 onder die van 0 procent gehouden.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks