Dit is wat gebeurde met vastgoed nadat de Deense centrale bank negatieve rente invoerde

De huizenprijzen in de Deense hoofdstad Kopenhagen kennen een explosie sinds het land drie jaar geleden een negatieve intrestvoet invoerde. De maatregel, die de waarde van Deense kroon moest versterken tegenover de euro, dreigt volgens SBAB Bank, de grootste hypotheekverstrekker van het land, nu echter tot een vastgoedbubbel te leiden.

Op twee jaar tijd heeft het vastgoed in de Deense hoofdstad een waardestijging tussen 40 procent en 60 procent laten optekenen. De referentierente van de Deense centrale bank is sinds februari nog verder onder het nulpunt gedaald en bedraagt nu – 0,75 procent. Financiële analisten verwachten dat die negatieve rente nog minstens twee jaar zal aangehouden blijven.

De Deense vastgoedmarkt klapte zeven jaar geleden al een keer in mekaar, maar die problemen konden toen nog worden opgevangen door de aanbieding van overheidssteun voor gezinnen die hun leningen niet konden afbetalen. Nu waarschuwen zowel de Deense regulator voor de banken als SBAB Bank voor een mogelijke herhaling van dat scenario.

Andere analisten denken echter dat het zo’n vaart niet zal lopen en zeggen dat de stijging van de vastgoedprijzen aan het afvlakken is. Dit jaar kenden de immobiliënprijzen in de Deense hoofdstad nog een groei met 11 procent, maar volgens sommige analisten zou volgend jaar nog slechts een stijging met 5 procent moeten worden verwacht.

In de rest van Denemarken is er dan wel een overaanbod aan woningen, maar in Kopenhagen blijft de vraag voorlopig groter dan het aanbod. Bovendien wijzen deze analisten erop dat de prijzen in Kopenhagen nog steeds onder het niveau blijven dat werd opgetekend voor de crash van zeven jaar geleden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20