Chinees ruimtevaartbedrijf stelt raketfamilie voor, maar die lijkt eigenaardig hard op die van SpaceX en Blue Origin

CAS-Space, een Chinees ruimtevaartbedrijf dat in handen is van de regering van het land, heeft maandag zijn raketfamilie voorgesteld. De ruimtevaartuigen lijken echter sterk op die van de westerse bedrijven SpaceX en Blue Origin.

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije jaren is een nieuwe race naar de ruimte ontstaan. In tegenstelling tot de eerste editie, die werd uitgevochten tussen de VS en de Sovjet-Unie, zijn er deze keer een stuk meer spelers. En zij zijn niet altijd even origineel als het aankomt op het ontwerpen van voertuigen.

In het nieuws: CAS-Space opende maandag een eerste commerciële ruimtevaartsbasis in de Chinese stad Guangzhou. Tijdens die opening stelde het bedrijf de raketfamilie ‘Lijian’ voor.

  • Het bedrijf wil op de site een aantal raketten produceren. In de tweet hieronder kunt u schaalmodellen van de Lijian-familie zien.
  • Wat meteen opvalt, is dat de raketten niet geheel onbekend ogen. De twee linkse modellen, de ZK-1A (een raket die voor het eerst in 2022 gelanceerd werd) en de PR-1A lijken sterk op de Europese Vega-raketfamilie.
  • Als de gelijkenissen met bestaande raketten daar zouden ophouden, zou je denken dat het toeval is. Maar de twee raketten in het midden, de PR-3 en de PR-3H, lijken behoorlijk hard op respectievelijk de Falcon 9 en de Falcon Heavy van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX.
  • De meest rechtse raket heeft dan weer iets weg van de New Shepard van Blue Origin, de onderneming van ex Amazon-CEO Jeff Bezos. De ruimtecapsule ervan lijkt op een combinatie tussen de capsules van SpaceX, de Crew Dragon, en het ruimtevaartuig dat zich op de New Shepard bevindt, de Crew Capsule.
  • Het is niet de eerste keer dat foto’s van de ontwerpen opdagen. Tijdens een presentatie werden ze nu echter formeel aangekondigd.

Geen patenten 

Opvallend: Het zal Elon Musk wellicht worst wezen dat de raketten van CAS-Space zo sterk lijken op die van SpaceX.

  • in september zei de centimiljardair nog dat patenten “voor de zwakken” zijn en dat SpaceX ze niet gebruikt. Het gebruik van patenten zou andere bedrijven immers beletten te innoveren. Ook zijn autobedrijf Tesla maakte in 2014 zijn patenten vrij
  • Moest het bedrijf patenten publiceren, zei Musk tijdens een interview met Wired in 2012 dat “de Chinezen ze simpelweg zouden gebruiken als receptboekje”. Het lijkt er nu op dat die voorspelling toch niet zo gek was.
Meer