Blue Origin laat ruimtereizigers speciale procedure volgen voor het landen op of naast een cactus

Om aan boord van een Blue Origin-raket de ruimte te kunnen bezoeken, moeten de kandidaten – uiteraard – een opleiding volgen om de reis vlekkeloos te laten verlopen. Deze opleiding is veel korter dan die van beroepsastronauten, maar omvat wel een aantal procedures die moeten worden gevolgd in geval van onvoorziene gebeurtenissen – of gevaren. En het minste dat we kunnen zeggen is dat de teams van Blue Origin aan (bijna) alles hebben gedacht. Ook aan een incident waarbij de uitgang van de capsule versperd wordt door een… cactus.

Passagier Chris Boshuizen vertelde aan zakensite Business Insider dat het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos een speciale procedure heeft voor als cactussen de capsule-uitgang belemmeren. “We hebben geoefend wat we moeten doen als de capsule landt… en er een cactus voor ons staat”, zei de ondernemer en voormalig NASA-ingenieur.

De procedure is niet spectaculair. De passagiers moeten wachten tot het grondpersoneel op de landingsplaats is aangekomen, zodat de ruimtetoeristen de plant niet hoeven te bekampen. Het personeel heeft stalen neuzen aan het uiteinde van hun laarzen waarmee ze de cactus wegdrukken

“Natuurlijk spring je niet zomaar uit de capsule wanneer deze bovenop een cactus ligt”, aldus nog Boshuizen.

De woestijn van Texas

Het bestaan van deze procedure doet je misschien glimlachen. Niettemin was het risico op een cactuslanding zeer reëel wanneer de capsule die Chris Boshuizen in oktober jongstleden in de ruimte bracht, terugkeerde. De bemanning landde in de woestijn van Texas, waar er veel cactussen zijn.

“We doorlopen een aantal scenario’s met onze astronauten om hun comfort en veiligheid tijdens de hele ervaring te garanderen,” vertelde een woordvoerder van Blue Origin aan Insider. Ook hij bevestigde dat er een hoofdstuk “cactuslanding” in de training van de ruimtetoeristen zit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20